Ελλάδα

Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: “Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας” λέει ο Μποτόπουλος!

Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου ανακοινώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις είναι γεγονός.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που αφορά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, μίλησε στο newsit.gr ο γνωστός συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος.

Click4more: ΝΔ για συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί καθυστερημένα την πάγια θέση μας

Ο κ. Μποτόπουλος τονίζει ουσιαστικά ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου… γέρνει προς το όφελος της Εκκλησίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν κερδίζονται τα πιο ουσιώδη. Δηλαδή το ξεκαθάρισμα των ρόλων, αλλά και μια παρέμβαση στο ζήτημα των μισθών των κληρικών.

Δεν διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει για κίνητρα εντυπωσιασμού παρά ουσίας…

Όλα όσα αναφέρει ο Κώστας Μποτόπουλος στο newsit.gr για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

kwstas botopoulos ekklhsia

“Θεωρώ ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, παρόλο που φαίνεται ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, στην ουσία είναι ετεροβαρής. Δηλαδή είναι μία συμφωνία πάρα πολύ προς όφελος της Εκκλησίας”, τονίζει αρχικά ο συνταγματολόγος.

[read4more]

Για να συνεχίσει: “Και στην ουσία δεν κερδίζονται αυτά που είναι τα βασικά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, δηλαδή αφενός το ξεκαθάρισμα των κρατικών ρόλων. Ίσως αυτό γίνεται για να μην υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση και αφετέρου ακόμα και στο σημαντικό ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, αναφέρεται ότι θα γίνεται με επιδότηση από το κράτος πάλι. Δηλαδή ουσιαστικά το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τον μισθό των κληρικών”.

Ο κ. Μποτόπουλος καταλήγει: “Επίσης δεν υπάρχουν πρόνοιες για το σημαντικό ζήτημα το οικονομικό. Δηλαδή αν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ και τι φορολογική μεταχείριση θα έχει η Εκκλησία. Πράγματα τα οποία ανατίθενται σε μία νέα ανεξάρτητη αρχή, ενώ ήδη υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή. Στην καινούρια δε Αρχή, θα έχει βασικό ρόλο η ίδια η Εκκλησία.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συμφωνία αυτή είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, παρά λύνει τα προβλήματα που είναι θεσμικά προβλήματα στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας: Ένα όσον αφορά στους ρόλους και ένα όσον αφορά στην λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία αυτός που ζητά να έχει ένα ρόλο είναι το κράτος και όχι η Εκκλησία”.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Μποτόπουλος στο newsit.gr

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα Τζουμέρκα αποχαιρετούν τον σμήναγο Δημήτρη Πέτρου που έπεσε με το Phantom στην Τανάγρα - «Όλοι θρηνούμε για τον άδικο χαμό σου»
«Όταν ήταν να πετάξει πάνω από τα Πράμαντα τηλεφωνούσε στη γιαγιά του και της έλεγε να βγει έξω από το σπίτι για να την χαιρετήσει από τον ουρανό», αποκάλυψε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων
Ο σμηναγός Δημήτρης Πέτρου
Πενθεί ο Πύργος για τον θάνατο του χειριστή Ιωάννη Μπλέσια στην Τανάγρα - Γιος τεχνικού της Πολεμικής Αεροπορίας και πατέρας ενός αγοριού
Όλοι περιγράφουν έναν άνθρωπο που αγαπούσε την οικογένειά του, τους φίλους του και πάνω απ’ όλα τους ουρανούς, τους οποίους είχε επιλέξει ως επαγγελματική πορεία
Ιωάννης Μπλέσιας
Π. Σταμπουλίδης στο Hellenic Growth Agora: «Στόχος η συμμετοχή μας στα σχήματα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ώστε να επιστρέφουμε στην κοινωνία την υπεραξία που δημιουργείται»
Η επιστροφή της υπεραξίας από τις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (ΕθΑΤ) στους πολίτες, αποτελεί...
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την Υγεία - Προληπτικές εξετάσεις, αναβάθμιση υποδομών και στήριξη υγειονομικών
Διπλή επιστροφή ενοικίου σε υγειονομικούς, δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχος και συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης μέσα στις νέες παροχές που ανακοινώθηκαν
Διάδρομος νοσοκομείου
Ίσθμια: Τοξικολογικές εξετάσεις στον κυβερνήτη της θαλαμηγού που συγκρούστηκε με αλιευτικό – Πώς έχασε τη ζωή του ο 74χρονος
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε και ο εγγονός του - Σε τοξικολογικές εξετάσεις υποβλήθηκε ο κυβερνήτης, ερωτήματα για το αν η βάρκα είχε τον προβλεπόμενο φωτισμό.
Θαλαμηγός