Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ταξίδια στην Ελλάδα με αποκριάτικα έθιμα που αξίζει να γνωρίσεις

Ταξίδια στην Ελλάδα με αποκριάτικα έθιμα που αξίζει να γνωρίσεις

Οι Απόκριες αποτελούν μια ευκαιρία για αποδράσεις στην Ελλάδα και τα αποκριάτικα έθιμα στη χώρα μας πολλά και από άκρη σ’ άκρη της. Έθιμα αιώνων που αναβιώνουν είτε αναλλοίωτα είτε με μικρές παραλλαγές και ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είναι συνυφασμένα και με τις περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα και πόσο τουριστικές είναι αυτές. Μπορείς να διαλέξεις να ζήσεις διαφορετικές εμπειρίες με κοινό χαρακτηριστικό ότι όλες θα σου μείνουν αξέχαστες.

Και δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη εκδήλωση όπως το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά υπάρχουν μικρότερες εκδηλώσεις που όμως είναι πολύ ξεχωριστές.

Οι Τζαμάλες των Ιωαννίνων: Αν έχεις βρεθεί στα Ιωάννινα την περίοδο της Αποκριάς τότε θα έχεις ακούσει και θα έχεις δει τις περίφημες τζαμάλες. Αν όχι, τότε πρέπει να το κάνεις άμεσα.

Οι τζαμάλες είναι στην πραγματικότητα φωτιές που ανάβουν την Κυριακή της Αποκριάς σε γειτονιές των Ιωαννίνων και γύρω τους στήνεται χορός με παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια. Οι τζαμάλες είναι ένα πολύ παλιό έθιμο στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ η τζαμάλα του Κάστρου είναι από τις πιο γνωστές.

Ο κόσμος μαζεύεται τριγύρω από τη φωτιά και υπό τους ήχους της ηπειρώτικης μουσικής, το έθιμο αυτό μοιάζει με μια μοναδική μυσταγωγία.

Αποτελεί, ουσιαστικά, το έθιµο αυτό µια ιεροτελεστία εξαγνισµού, που έχει ως σκοπό να ξορκίσει το κακό.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις