Site icon NewsIT
21:44 Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026

Τανάγρα: Θρήνος για τους δύο ήρωες πιλότους που σκοτώθηκαν στην συντριβή του Phantom

Ο 40χρονος Γιάννης Μπλέσιας, επισμηναγός αφήνει πίσω του ένα παιδάκι 5 ετών - Ο 37χρονος Δημήτρης Πέτρου, σμηναγός ήταν και αυτός πατέρας ενός ανήλικου παιδιού

Οι δύο ήρωες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του Phantom στην Τανάγρα

Οι δύο ήρωες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του Phantom στην Τανάγρα

Βαρύ είναι το κλίμα μετά την τραγωδία στην Τανάγρα, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιάννης Μπλέσιας και Δημήτρης Πέτρου. Δύο έμπειροι αξιωματικοί που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με την αεροπορία και βρίσκονταν στο Phantom F-4 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια της Athens Flying Week.

Η είδηση από την Τανάγρα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στις οικογένειες, στους φίλους και στους συναδέλφους των δύο πιλότων. Ιδιαίτερα στον Πύργο, η απώλεια του 40χρονου Επισμηναγού Γιάννη Μπλέσια έχει προκαλέσει συγκίνηση, καθώς εκεί ζούσε μαζί με την οικογένειά του.

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

«Πτώση Αεροσκάφους F-4E Phantom II

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 14:55, αεροσκάφος F-4E Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο συμμετείχε στο Airshow «Athens Flying Week 2026», κατέπεσε 3 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της 114 Πτέρυγας Μάχης, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο μελών του πληρώματος, Επισμηναγού (Ι) Ιωάννη Μπλέσια, 40 ετών και Σμηναγού (Ι) Δημητρίου Πέτρου, 37 ετών.

Ο επισμηναγός Γιάννης Μπλέσιας

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ποιοι ήταν οι ήρωες πιλότοι

Ο Γιάννης Μπλέσιας ήταν ένας άνθρωπος που είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην Πολεμική Αεροπορία. Αγαπούσε τις πτήσεις και είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στα μαχητικά αεροσκάφη, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, ο 40χρονος καταγόταν από τον Πύργο και ήταν πατέρας ενός αγοριού μόλις πέντε ετών. Πίσω από τη στολή και την ιδιότητα του αξιωματικού βρισκόταν ένας οικογενειάρχης, που μετά από κάθε αποστολή επέστρεφε στους δικούς του ανθρώπους.

Αυτή τη φορά, όμως, η πτήση του έμελλε να είναι η τελευταία. Το Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης, μπροστά σε θεατές που είχαν βρεθεί στην περιοχή για την Athens Flying Week.

(AP Photo)

Μαζί με τον Γιάννη Μπλέσια έχασε τη ζωή του και ο 37χρονος Δημήτρης Πέτρου, από την Πάτρα. Ο 37χρονος αξιωματικός με καταγωγή από την Ήπειρο, από τα Πράμαντα και τον Κατσικά Ιωαννίνων, ήταν πατέρας ενός μωρού, με την είδηση θανάτου του να βυθίζει στο πένθος τους οικείους του.

Οι δύο αξιωματικοί ήταν οι χειριστές του αεροσκάφους στη στερνή τους πτήση.

«Δημήτρη μου… Όλοι οι Πραμαντιώτες σήμερα θρηνούμε για τον άδικο χαμό σου!!!»

Με αυτή την ανάρτηση ο δήμαρχος Β. Τζουμερκων Νίκος Βαΐτσης, μεταφέρει τη θλίψη της μικρής κοινωνίας των Πράμαντων για τον άδικο χαμό του σμηναγού Δημήτρη Πέτρου που έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή του Phantom στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας αεροπορικής επίδειξης «Athens FlyingWeek».

Η τραγική είδηση έφτασε γρήγορα στα Πράμαντα Τζουμέρκων στο χωριό της μητέρας του άτυχου σμηναγού, που επισκεπτόταν πάντα από μικρό παιδί και όπου έχει φίλους αλλά και την υπερήλικη γιαγιά του.

Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων συγκλονισμένος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Όταν επρόκειτο να πετάξει πάνω από τα Πράμαντα τηλεφωνούσε στην υπερήλικη γιαγιά του την κυρα- Σταθουλα, της έλεγε ποια ώρα να βγει έξω από το σπίτι για να τον δει, να την χαιρετήσει από τον ουρανό…».

Σε σοκ βρίσκεται ο κόσμος και στο χωριό του πατέρα του το Πολυστάφυλο Πρέβεζας. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κωνσταντίνος Καραβίδας, μιλάει για θρήνο σε όλη την περιοχή. «Ήταν ένας άγγελος…, όσο ζούσαν οι παππούδες, ερχόταν συνέχεια, το αγαπούσε το χωριό. Ειναι μία αγαπητή οικογένεια. Ο πατέρας συνταξιούχος αστυνομικός και η μητέρα συνταξιούχος καθηγήτρια. Έχει και μία αδελφή…» λέει ο πρόεδρος και αποκαλύπτει ακόμη μια θλιβερή πτυχή της τραγωδίας. Ο ήρωας σμηναγός, το επόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στον Κατσικά Ιωαννίνων όπου ζουν οι γονείς του, επρόκειτο να βαπτίσει την 5 μηνών κορούλα του. Η μοίρα, όμως, είχε άλλα σχέδια…

Για τον Γιάννη Μπλέσια, οι άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν έμπειρο ιπτάμενο και έναν αξιωματικό που αγαπούσε τη δουλειά του και αντιμετώπιζε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την αποστολή του.

Στον Πύργο, η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη. Άνθρωποι που τον γνώριζαν προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια ενός ανθρώπου που είχε μάθει να περνά μεγάλο μέρος της ζωής του στους αιθέρες.

Nikos Mitrousias/Intime via REUTERS

Μετά το δυστύχημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια των δύο αξιωματικών και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version