Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τέμπη: Σήμερα στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης Λάρισας – Τα λάθη και τα λεπτά πριν τη σύγκρουση των τρένων

Τέμπη: Σήμερα στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης Λάρισας – Τα λάθη και τα λεπτά πριν τη σύγκρουση των τρένων

Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να βρεθεί σήμερα (04.03.2023) ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια την ώρα της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.

Για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχει ασκηθεί εις βάρος του σταθμάρχη κακουργηματική ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί.

Και αυτές οι ταυτοποιήσεις έχουν τα πρόσωπα νέων κυρίως ανθρώπων. Ο Βάιος, η Ιφιγένεια, ο Κυπριανός, η Αναστασία, η Βαγια και τόσοι άλλοι άνθρωποι που ταυτοποιηθηκαν και τώρα οι οικογένειές τους προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

Οι δεκάδες οικογένειες θρηνούν και κηδεύουν τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή τόσο ξαφνικά και άδικα. Χθες, Παρασκευή έγινε η κηδεία της 34χρονης Αθηνάς από την Κατερίνη.

Σήμερα η Ιφιγένεια, η νεαρή φοιτήτρια θα κηδευτεί, με τους γονείς και την αδερφή της να είναι απαρηγόρητοι.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η «άγνωστη» διαδρομή του μοιραίου τρένου

Οι αποκαλύψεις για την τραγωδία γίνονται η μία μετά την άλλη. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, δεν έχουν βρεθεί φιάλες υγραερίου, αλλά φιάλες με πεπιεσμένο αέρα για τα φρένα του τρένου. Οι φιάλες αυτές είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες του υγραερίου. Ο αέρας που βρίσκεται στις φιάλες επανατροφοδοτείται στα τρένα.

Βέβαια, σε επικοινωνία με τις εταιρείες που τις φτιάχνουν, δήλωσαν κατηγορηματικά πως οι φιάλες αυτές δεν μπορούν να δημιουργήσουν έκρηξη. Σύμφωνα με τον μηχανολόγο, Κώστα Λακαφώση, σίγουρα πρέπει να υπήρξε καύσιμη ύλη στο τρένο.

Αποκαλύψεις για τον σταθμάρχη και για τα λεπτά πριν τη σύγκρουση

Συνάδελφοι του 59χρονου αναφέρουν πως η εκπαίδευσή του κράτησε περίπου έξι μήνες. Η πρακτική του ωστόσο αποτελείται από την θητεία του σε ένα επαρχιακό σταθμό, της Καλαμπάκας, από όπου όπως λένε οι συνάδελφοί του, περνάνε… δυο τρένα τη μέρα.

Και η πρώτη του βάρδια ως σταθμάρχης Λάρισας, χωρίς άλλον να τον επιβλέπει, ήταν την Παρασκευή, πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δηλαδή 5 μόλις μέρες πριν την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφέρουν επίσης πως ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων φαίνεται να είχε καταλάβει για την φονική πορεία που ακολουθούσαν τα δύο τρένα στα Τέμπη και είχε ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στη Λάρισα.

Το γεγονός αυτό εμπεριέχεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σύμφωνα με τον Alpha. Συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης στις 23.04, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ενημερώνει τον αντίστοιχο της Λάρισας με τον ασύρματο για τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Δηλαδή ότι έχει ξεκινήσει από εκεί η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση στην Αθήνα και του έδωσε μάλιστα και τον αριθμό. Η απάντησή του ότι ”οκ ελήφθη αυτό, καλώς..”.

Το έγγραφο μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train που αποδεικνύει ελλείψεις

Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το star, αποκαλύπτει την ασυνεννοησία μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train για τα συστήματα ασφαλείας και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν. Αντικείμενο, τα ψηφιακά συστήματα ασφαλείας και το σύστημα ραδιοκάλυψης, που μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκατασταθεί, όπως αποδείχθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Πρόκειται για το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, που θα έπρεπε να λειτουργεί σε όλο το δίκτυο επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία σταθμάρχη – μηχανοδηγών, όπως επίσης και στις υποδομές του ΟΣΕ και στα τρένα.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο ΟΣΕ δε θα δώσει άλλη παράταση στην Hellenic Train -που προφανώς και ζητά- για να τοποθετήσει τα τηλεφωνικά συστήματα, στα τρένα όπως οφείλει. Η εταιρία φέρεται να ζητάει συνεχώς πίστωση χρόνου, την ώρα που ο ΟΣΕ έχει τοποθετήσει το σύστημα και θέλει να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία.

Την ίδια ώρα, μαζικές κινητοποιήσεις διοργανώνονται στην πορεία διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στην πλατεία του Συντάγματος για να αποτίσουν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα νέα κυρίως παιδιά και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση των υποδομών στη χώρα μας. Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα το απόγευμα και για αύριο το πρωί.

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα αναφέρθηκαν και οι New York times, που σε άρθρο κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο επικίνδυνα δίκτυα στην Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Άννα – Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις