Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Το ανακοινωθέν του Αγλαΐα Κυριακού

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Το ανακοινωθέν του Αγλαΐα Κυριακού

Ανακοίνωση για τον θάνατο του 8χρονου αγοριού από διφθερίτιδα εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το 8χρονο αγοράκι έφτασε στο νοσοκομείο στις 22/11/2019 με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Το παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση εισήχθη στην εντατική όπου διασωληνώθηκε και πέθανε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι από δείγμα που ελήφθη από το παιδί, στις 27/11/2019 απομονώθηκε το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Όλη η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον 8χρονο

Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.
Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Το χρονικό του θανάτου του παιδιού από μια «εξαφανισμένη» ασθένεια

Σοκ έχει προκαλέσει ο χαμός ενός 8χρονου παιδιού από μια ασθένεια που θεωρείτο ξεχασμένη, την διφθερίτιδα. Το παιδί, το οποίο ήταν ορφανό από γονείς, είχε σύνδρομο down και έμενε σε ίδρυμα μέχρι τα πέντε του χρόνια, είχε υιοθετηθεί και δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού.

Click4More Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Στο εξωτερικό στέλνει ο ΕΟΔΥ δείγματα από το παιδί που πέθανε από την «εξαφανισμένη» ασθένεια γιατί ήταν ανεμβολίαστο

Πηγές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαίωσαν στο newsit.gr ότι το παιδί είχε όντως πλημμελή εμβολιασμό χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους συνέβαινε αυτό. Προφανώς πάντως, τόνισαν οι ίδιες πηγές, εξαιτίας και αυτού του λόγου συνέβη το μοιραίο. Σύμφωνα πάντως με τον ΕΟΔΥ το δείγμα που έχει ληφθεί από το άτυχο παιδί πρόκειται να σταλεί εντός της ημέρας και σε εργαστήριο του εξωτερικού προκειμένου να γίνει νέα καλλιέργεια και να επιβεβαιωθεί ότι η διφθερίτιδα προκάλεσε το μοιραίο. «Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι το λεγόμενο κορυνοβακτηρίδιο θα επιβεβαιωθεί και ότι το πρόβλημα ήταν η διφθερίτιδα» υπογράμμισαν.

Το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας έπρεπε να είχε γίνει όταν ήταν τριών ετών.

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο newsit.gr

Το θέμα επιβεβαίωσε στο newsit.gr ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως είπε, το 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα. Αμέσως μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωληνώθηκε, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό. Όπως προκύπτει από το βιβλιάριο υγείας του είχε πραγματοποιήσει τα εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του. Όπως είπε στο newsit.gr ο κ. Γιαννάκος, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα γίνεται στα τρία έτη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Το άτυχο παιδάκι, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχε σύνδρομο down, ήταν υιοθετημένο από Έλληνες γονείς οι οποίοι και το μετέφεραν τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Παίδων.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Σύμφωνα με το iatropedia.gr η διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Επιδημιολογικά

Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρώμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Οι επιπλοκές της διφθερίτιδας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκληθεί παράλυση των περιφερικών νεύρων και στο κυκλοφορικόσύστημα, μυοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η νεφρίτιδα, η πνευμονία και η ατελεκτασία.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η άμεση αντιμετώπιση με χρήση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών όπως, πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη για 10 ημέρες είναι η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Ακολούθως η αντιμετώπιση τυχών επιπλοκών είναι σημαντική.

Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η πρόγνωση εξαρτάται από την εντόπιση του μικρόβιου, τη λοιμογόνο δύναμή του και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Προσοχή χρειάζεται κατά το χρόνο επώασης και στους υγιείς μικροβιοφορείς.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις