Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θάνος Μικρούτσικος: Συγκίνηση στην κηδεία του [Pics, video]

Θάνος Μικρούτσικος
Φωτογραφία InTime

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου (28.12.2019), σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από άνιση “μάχη” με τον καρκίνο.
Η πολιτική κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη έγινε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Η σορός του θα αποτεφρωθεί αύριο στη Ριτσώνα.
Φωτογραφίες και βίντεο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου (28.12.2019), νικημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια “κληρονομιά”. Ο Θάνος Μικρούτσικος πάλεψε μέχρι το τέλος. Σήμερα, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τον “αποχαιρέτησαν”.
Η πολιτική κηδεία του έγινε -δημοσία δαπάνη- στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Click4more: Ράκος ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην κηδεία του αδερφού του [Pics]

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια έκανε έκκληση να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας [ GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς].

Καταρρακωμένες η σύζυγός του, Μαρία Παπαγιάννη, και η κόρη του, εκφώνησαν τους επικήδειους και συγκίνησαν…

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα. Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθειά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές “φόρμες” ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο “να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ”.

Περιέγραψε τον Θάνο Μικρούτσικο ως έναν ανατροπέα των φθαρμένων αστικών ιδεολογιών, με ένα πρωτόγνωρο και γνήσια λαϊκό έργο. “Το ζήσαμε όλοι και όλες, ιδιαίτερα μέσα από τα ποιήματα του Μπρεχτ, την Καντάτα για την Μακρόνησο, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι”.

Όπως είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

“Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,που ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει” είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. “Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στο 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ήταν η τελευταία σου εμφάνιση”.
“Εσύ τον θάνατο τον νίκησες, το έργο σου θα συνεχίσει να πορεύεται. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, αυτά τα παιδιά θα χτίσουν τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια και το μνημείο των ηρώων της επανάστασης” είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Πλήθος κόσμου στο Πρώτο Νεκροταφείο

Πρόσωπα από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, είτε τον γνώριζαν μέσα από τις μουσικές του, βρέθηκαν στο Πρώτο Νεκροταφείο για να προσκυνήσουν τη σορό του και να τον “αποχαιρετήσουν”.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα
Ο Γιώργος Κιμούλης
Ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Σταμάτης Κραουνάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Ποιος ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία , αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτοντας εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα. Δεκαπέντε παραγωγές του αρχαίου δράματος (Επίδαυρος- Ηρώδειο) και δεκαέξι παραγωγές στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α) Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου.

Click4more: Θάνος Μικρούτσικος: Το τεράστιο έργο του και η θλίψη που σκόρπισε ο θάνατός του

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής ( Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία,Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κοστάντσα, Νόργουιτς, Λουιζιάνα, Σικάγο, Χογκ Κόγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Αιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α)

Τα έργα του έχουν εκτελεστεί απ΄ όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και από μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού όπως Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, της Κρακοβίας, της Λιέγης, της Οζάκας, Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης, Καμεράτα των Βερσαλλιών, Συμφωνιέτα του Μπόρνμουθ, Μούζικα Πολυφώνικα, Χορωδία Αρνολντ Σένμπεργκ της Βιέννης και πολλές άλλες

Click4more: Θάνος Μικρούτσικος: Ο Σταυρός του Νότου και η ιστορία του [Video]

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2002 τιμήθηκε για την μουσική του στο θέατρο με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.’

Μεταξύ άλλων είχε διατελέσει:

-Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990

-Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993

-Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994

-Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996

-Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV ( Ελλάδας) 1996-2004

-Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)

-Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στον Οργανισμό “Αθήνα 2004”, 2002-04

-Καλλιτεχνικός διευθυντής για το θεσμό “Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006”, από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2006

Για τη δράση του στην πολιτιστική διαχείριση καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις