Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Θάνος Πλεύρης για επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Γυρίζουν με αυστηρά μέτρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Θάνος Πλεύρης για επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Γυρίζουν με αυστηρά μέτρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Στον δρόμο της επιστροφής οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά, υπό τον όρο των δύο rapid test και μάσκας υψηλής προστασίας. Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο Κοινοβούλιο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν από την Πρωτοχρονιά (01.01.2023), χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού το μέτρο της απαγόρευσης δεν θα ανανεωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (21.12.2022), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και τον τρόπο της επιστροφής.

Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγείται «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να επιστρέψουν με δύο rapid test, με μάσκα υψηλής προστασίας, να διασφαλίζεται ότι το τεστ θα γίνεται προκειμένου να υπάρξει καταγραφή, να υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων, από τη Διοίκηση, προφανέστατα η μη τήρηση θα συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα.

Για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και ανεμβολίαστους νοσηλευτές η εισήγηση είναι να μην βρίσκονται σε ΜΕΘ και σε χώρους που υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως είναι τα ογκολογικά τμήματα».

Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους, για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μέτρο, δεν έκρινε την τελευταία παράτασή του, είπε, επίσης, ο κ. Πλεύρης.

Όπως εξάλλου επισήμανε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «διαγράφεται το πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν και μετά την επιβολή του προστίμου, εμβολιάστηκαν».

«Πραγματικά, είναι ένα σκληρό μέτρο. Δεν υπάρχει υπουργός που θέλει να βάζει πρόστιμα, αλλά έτσι ο εμβολιασμός πήγε από το 55% στο 80%. Μόλις προβλέφθηκε το πρόστιμο υπήρξαν 250.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικίες. Άρα το πρόστιμο ήταν αποτελεσματικό», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις