Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών

Καράβια βγήκαν στη στεριά! Το φουσκωτό του λιμενικού
Καράβια βγήκαν στη στεριά! Το φουσκωτό του λιμενικού

Το ναυάγιο της Καλύμνου και όσα προηγήθηκαν πριν από αυτό φέρνουν στο φως

για ακόμα μια φορά τα προβλήματα των ακριτικών νησιών σε σχέση με την ασφαλή μεταφορά και την περίθαλψη ασθενών.

Το Newsit σας αποκαλύπτει οτι το πρόβλημα μεταφοράς των ασθενών έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.
 
Έλλειψη σκαφών του λιμενικού, έλλειψη ιατρικού προσωπικού και αδιαφορία οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες να παίρνουν επικίνδυνες πρωτοβουλίες ακόμα και με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία το 2009 έγιναν συνολικά 668 διακομιδές ασθενών από τα ακριτικά νησιά. 

Το 40% από αυτές έγινε με περιπολικά και ναυαγοσωστικά του λιμενικού σώματος ενώ το 60% με ιδιωτικά μέσα όπως ανεμότρατες και πλοία της γραμμής

 

Ο Νίκος Δαβαλάς, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος της Καλύμνου λέει ότι είναι συχνό φαινόμενο να μεταφέρει ασθενείς με ανεμότρατες  ενώ έχει κινδυνέψει συχνά η ζωή του.
 ” Όταν έχει καιρό δεν πετάνε ούτε ελικόπτερα αλλά ούτε και αεροπλάνα, ενώ όταν ζητάμε το λιμενικό για μεταφορά  ασθενή είναι σε περιπολίες οπότε ο ασθενής θα μεταφερθεί με δικά μας μέσα ακόμα και με κίνδυνο”,  επισημαίνει.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΔΑΒΑΛΑ

Στους Λειψούς ο δήμαρχος Σπύρος Μπενέτος εξηγεί πως για να πετάξει ελικόπτερο του ΕΚΑΒ θα πρέπει να είναι έτοιμος να πεθάνει ο ασθενής. 
Παράλληλα με την έλλειψη ελικοπτέρων υπάρχει και έλλειψη ιατρικού προσωπικού αφού το νησί επιβλέπει μόνο ένας αγροτικός ιατρός ο οποίος όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύσκολα περιστατικά.

“‘Όταν υπάρχει καιρός κάνεις το σταυρό σου να μην τύχει περιστατικό, “τονίζει ο κ.Μπενέτος ενώ καταγγέλλει αδιαφορία από την πλευρά του λιμενικού σώματος αφού όπως λέει “στον λιμενικό σταθμό του νησιού μας σκοτώνουν μύγες και το φουσκωτό που υπάρχει δεν είναι σε θέση να μεταφέρει ασθενή”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ 

“Το λιμενικό μας έχει φέρει κατά καιρούς σκάφη σάπια με σοβαρές ζημιές τα οποία τα πήρανε πίσω”,  λέει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος.

“Ακόμα και τώρα έπειτα από αντιδράσεις μας μας έφεραν εδώ και 10 μέρες ένα φουσκωτό του λιμενικού, το οποίο ακόμα δεν έχει καν βραχεί”, τονίζει.
Οι κάτοικοι στο νησί έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να μην συμβεί το κακό διότι εκτός από τα δικά τους καΐκια έχουν πάψει να ελπίζουν σε  ελικόπτερα και ταχύπλοα καθώς και σε υποσχέσεις της πολιτείας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΚΟΝΤΑΡΑΤΟ

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν η Πάτμος, το Αγαθονήσι και η Λέρος. Ειδικά στη Λέρο οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι τεράστιες αφού  σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χατζηιωάννου, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου για 8.500 κατοίκους υπάρχει μόνο 1 παθολόγος,1 γενικός χειρουργός, και 1 παιδίατρος, ενώ δεν υπάρχει καθόλου ορθοπεδικός.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυάγιο στην Κάλυμνο: Τους άφησαν να πνιγούν!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε