Ελλάδα

ΘΕΜΑ NEWSIT :Το ΔΝΤ ανατρέπει τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων

-Δείτε ποιές θεωρούνται σίγουρες σχολές για το μέλλον

-Δείτε ποιές είναι οι περιζήτητες ειδικότητες

-Μόνο για την ελίτ οι σπουδές στο εξωτερικό

Η οικονομική κρίση και τα νέα σκληρά μέτρα φαίνεται πως εκτός από αλλαγές στην καθημερινότητά μας, επιφέρουν και αλλαγές στα επαγγελματικά σχέδια των νέων. Παράλληλα τα γνωστά ”σίγουρα” επαγγέλματα όπως ιατρός, δικηγόρος και πολιτικός μηχανικός περισσότερο ανασφαλή είναι παρά εποικοδομητικά σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές έρευνες.

Σίγουρες σχολές

Σύμφωνα με την ένωση εκπαιδευτικών, δύο κατηγορίες σπουδών θα εξακολουθήσουν, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια να παρέχουν επαγγελματική ασφάλεια. Πρόκειται για τις στρατιωτικές σχολές και τις αστυνομικές σχολές. Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοι στις σχολές αυτές δεν απαιτείται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

 

” Υπάρχει μεγάλη στροφή των νέων υποψηφίων προς τα στρατιωτικά και αστυνομικά επαγγέλματα”, λέει στο Newsit ο Νίκος Παπαχρήστος, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ.” Επίσης πολλοί προτιμούν και τις παιδαγωγικές σχολές, όπως δάσκαλοι και όχι καθηγητές, διοτι είναι πιο σίγουρη η εισαγωγή στο δημόσιο σύστημα” . ” Βέβαια και οι οικονομικές σχολές έχουν πολύ καλές προοπτικές ”προσθέτει.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsit οι σπουδές με την μίνιμουμ επαγγελματική ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

 

Λογιστικά,φοροτεχνικά

Οικονομικά,διοίκηση επιχειρήσεων

Εξειδικευμένα μαθηματικά

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παρακλάδια

Ξένες γλώσσες

Στρατιωτικές σχολές

Σχολές αστυνομίας

Σχολές εξοικονόμισης ενέργειας

Σχολές διαχείρησης πόρων και απορριμάτων

Δάσκαλοι

 

Ούτε λόγος για σπουδές σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό

 

Προβληματισμό σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο δημιουργεί το γεγονός οτι μαθητές που ζούν στην Αθήνα δηλώνουν κάποια σχολή στην πρωτεύουσα ,που μπορεί να μην τους ενδιαφέρει αλλά το κάνουν επειδή οι γονείς τους δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να τους βοηθήσουν να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Όσον αφορά στις σπουδές στο εξωτερικό, ο γραμματέας της ΟΛΜΕ τονίζει οτι μόνο η ελίτ πια έχει την δυνατότητα για σπουδές σε ευρωπαικές χώρες.

 

” Τα νέα μέτρα γονατίζουν τόσο πολύ τις οικογένειες που είναι πια άπιαστο όνειρο οι σπουδές στο εξωτερικό” τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ακούστε τον κ. Παπαχρήστο


 

Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για μεταπτυχιακό

Την επαγγελματική ανασφάλεια που επικρατεί στους νέους επιβεβαιώνει στο
Newsit και η γεννά των G700. ” Οι περισσότεροι κοιτούν να περάσουν σε κάποια στρατιωτική ή οικονομική σχολή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά” λέει ο Νίκος Μπαρμπαγιάννης, μέλος της G700.

” Oι οικογένειες έχουν εξαντληθεί με τα νέα μέτρα και δεν έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν ουτε για πτυχίο σε άλλη πόλη η στο εξωτερικό αλλά ούτε και για μεταπτυχιακά.Υπάρχει βέβαια και μια τάση προς τις σχολές του πολυτεχνείου και κυρίως σε αυτές που έχουν να κάνουν με πληροφορική” επισημαίνει.

 

Ακούστε τον κ. Μπαρμπαγιάννη

 

 

 Δύσκολη η κατάσταση για τις οικογένειες που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους

 

”Δεν περνάει ούτε από το μυαλό μου η σκέψη να στείλω τον γιό μου να σπουδάσει στο εξωτερικό διοτι δεν υπάρχουν χρήματα” λέει στο Newsit ο Γιάννης Μεσουρίδης, πατέρας τριών παιδιών. Ο γιος του είναι 17,5 χρονών και δίνει τώρα εξετάσεις για να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.” Έχει δηλώσει σχολή στην Αθήνα φυσικά και σε αντίστοιχη σχολή σε κοντινή πόλη έτσι ώστε να μπορώ να τον φέρω με μεταγραφή” αναφέρει.” Τα οικονομικά είναι πολύ δύσκολα και με τα νέα μέτρα γονατίζουμε. Έχω άλλα δύο παιδιά που σπουδάζουν και σκέφτομαι συνεχώς πως θα τα βγάλω πέρα” τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Μεσουρίδης εκτός από πατέρας, είναι και πρόεδρος των τριτέκνων του Νομού Αττικής.”Οι περισσότερες οικογένειες του συλλόγου, με τα νέα μέτρα προβλέπεται να ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας” προσθέτει. 

 

Ακούστε τον κ. Μεσουρίδη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σε εξέλιξη έρευνα για τον θάνατο δύο κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού - Απαντήσεις θα δώσουν η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις
«Οι δύο κρατούμενοι συμμετείχαν από τις αρχές Μαρτίου σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που υλοποιείται στο Κατάστημα σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων»
Φυλακές Κορυδαλλού
«Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία την οδήγησαν στο εγκεφαλικό» λέει ο σύντροφος της καθηγήτριας Σοφίας Χρηστίδου
«Αυτό ήταν η χαριστική βολή, χτύπησαν πρώτα τα περιστατικά που την στεναχωρούσαν, επί πέντε μήνες και αντί να πάει στην επιτροπή, πήγε στα επείγοντα» λέει ο θείος της 57χρονης καθηγήτριας
Η καθηγήτρια Αγγλικών Σοφία Χρηστίδου που πέθανε από εγκεφαλικό
Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από ανήλικους στα Ιωάννινα - «Πήγε βόλτα και κινδύνευσε να χάσει την όρασή του» λέει η μητέρα του
Πριν από μερικούς μήνες ο 16χρονος που υπέστη ρήξη του δακρυικού σωληναρίου, είχε και πάλι δεχθεί επίθεση από έναν άλλον συνομήλικό του που στο παρελθόν είχε σχέση με το κορίτσι του
16χρονος στα Γιάννενα