Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Τέλος η καραντίνα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές των Δήμων Βόλβης και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, μετά τα κρούσματα από Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) που είχαν εντοπιστεί σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως το ΥΠΑΑΤ “θα συνεχίσει να επαγρυπνά υπέρ της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και να παρεμβαίνει άμεσα προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των ζώων και να διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών”.

Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “ελήφθη έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις κλινικές εξετάσεις όλων των ζώων όλων των εκτροφών που εξέδωσε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει κανένα απολύτως κρούσμα της ΑΠΧ”.

Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων.

Πότε “χτύπησε” η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αρχές Φεβρουαρίου, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στη χώρα μας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας το υπουργείου καθώς και υπηρεσιακών στελεχών αποφασίστηκε η λήψη μέτρων τα οποία αφορούσαν:

– Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

– Την απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

– Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Παράλληλα, είχε ενεργοποιηθεί το “Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)”, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων:

Ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων και υγειονομική ταφή των χοίρων στην μολυσμένη εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκε το κρούσμα (σ.σ. στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Παράλληλα είχε οροθετηθεί Ζώνη Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας τριών χιλιομέτρων, η οποία περικλείεται από Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας δέκα χιλιομέτρων και τέλος είχε γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη, καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε αυτοκίνητο μέσα σε μάντρα στην Πάτρα - Άγνωστος πέταξε φωτοβολίδα και εξαφανίστηκε
Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ωστόσο από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το πολυτελές όχημα, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη ένα ακόμα ΙΧ
Πάτρα
Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε μετά από πτώση από μπαλκόνι στον Πύργο - «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χαμόγελό του, τη δύναμή του, το πάθος του για τον αθλητισμό και τη ζωή. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που μας έκανε περήφανους κάθε μέρα» γράφει ο πατέρας του
Πύργος: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε  μετά από πτώση από μπαλκόνι – «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» Κηφισός, Αττική οδός, Λεωφόρος Αθηνών και Κηφισίας
Στην Κηφισίας «κόκκινα» είναι και τα δύο ρεύματα, ενώ η κίνηση συνεχίζεται ως και το κέντρο της Αθήνας σε Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, Ακαδημίας αλλά και Συγγρού
κίνηση