Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Την ενοχή της Ρένας Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Την ενοχή της Ρένας Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Την καταδίκη της Ρένας Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας της  έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς.

Η εισαγγελέας στη δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα σε μία αναλυτική αγόρευση καταπέλτη ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντιθέτως ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας πρότεινε συνολικά να κριθούν ένοχοι οι 20 εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα το 2017.

Κατά περίπτωση, ζήτησε οι κατηγορούμενοι να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.

Επίσης, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

«Γνώριζε η Ρένα Δούρου τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων»

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Πετρούλα Μακρή, στην εμπεριστατωμένη πρόταση της, με την οποία ζήτησε να καταδικαστούν για την υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, η Ρένα Δούρου και ακόμα 19 κατηγορούμενοι, επισήμανε μεταξύ άλλων πως  το έργο εκτροπής Αγίας Αικατερίνης – Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας.

Όπως τόνισε, παρά τα όσα ανέφερε η κυρία Δούρου στην απολογία της, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής,  εκ της ιδιότητας της γνώριζε τη σημασία του, ωστόσο, «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιοποίησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει».

 Η εισαγγελέας έκανε χρήση και της κατάθεσης του συγκατηγορούμενου της και αντιπεριφερειάρχη τότε, κ. Βασίλειου, προκειμένου να καταδείξει ότι η Ρένα Δούρου είχε γνώση της σημασίας του αντιπλημμυρικού έργου. Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε και την απολογία του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος είπε πως ενημέρωνε την κυρία Δούρου για όλα τα ζητήματα και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις πλημμύρες του 2015 που προηγήθηκαν επισήμανε «και κουφός να είσαι, όταν σου συμβαίνουν τέτοιες πλημμύρες δεν μπορείς να μην ακούσεις το καμπανάκι».

Παράλληλα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε μία σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων της κυρίας  Δούρου με τις οποίες ασκούσε κριτική για τα αντιπλημμυρικά έργα σε προηγούμενες διοικήσεις της περιφέρειας. «Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημμύρες με έναν νεκρό. «Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους» ανέφερε μεταξύ κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις