Παρασκευή, 4 Οκτ.
21oC Αθήνα

Το 71% όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2021 ήταν Έλληνες

Το 71% όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2021 ήταν Έλληνες

Ελληνες είναι αυτοί που στη συντριπτική τους πλειονότητα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δέχεται κάθε χρόνο 34 εκατ. ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία, του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, το 2021, 342 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής).

Το 2021, 238 Έλληνες (71%) έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, 95 αλλοδαποί και 3 θύματα αγνώστου ταυτότητας. Από τους 336 θανάτους που συνέβησαν το 2021 σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, 127 οφείλονται σε πνιγμό (38%), 24 σε παθολογικά αίτια (7%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 184 (55%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.

Ως «Μη προσδιορισμένοι ακόμα» χαρακτηρίζονται οι θάνατοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση. Από αυτούς, οι 336 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 6 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κλπ).

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, το 70% (239) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (103) γυναίκες.

Από τα 336 θανάσιμα ατυχήματα, 275 αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών (82%), 54 άτομα ηλικίας από 18-59 ετών, 4 παιδιά ηλικίας 0-12 και 3 αγνώστου ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες καθυστέρησε σημαντικά (λόγω της πανδημίας) και ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους στη θάλασσα ήταν ο Ιούλιος (116 θάνατοι).

Το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφθασε στο 76%.

Σημαντικό είναι ότι το 2021 δε σημειώθηκε επίσης κανένα θανάσιμο ατύχημα με τη συμμετοχή κάποιου θαλάσσιου σπορ και μέσου αναψυχής, ενώ στις λιμενικές αρχές γνωστοποιήθηκαν συνολικά 9 τραυματισμοί ατόμων που συμμετείχαν σε θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής.

Το 2021 στη χώρα μας υπήρχαν 929 επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και αναψυχής, 261 επιχειρήσεις παρόχων καταδυτικών υπηρεσιών και 631 ενοικιάσεις λεμβών.

Σημειώνεται ότι η 11η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, μετά από πρόταση του Οργανισμού Safe Water Sports.

Στόχος είναι  η συγκεκριμένη ημέρα να γίνει Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων και για άλλες χώρες. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports έχει αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στη θάλασσα. 

Ο Οργανισμός δημιούργησε το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων στο Υδάτινο Περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικές με τα ατυχήματα που γίνονται σε αυτό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει σε όλα τα κράτη να αποκτήσουν ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ασφάλεια στο νερό.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση  σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την πληροφόρηση  σχετικά με τους κινδύνους στη θάλασσα και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις