Ελλάδα

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βίκου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται κυρίως για το φυσικό τους κάλλος, ωστόσο κρύβουν και ιστορικά μοναστήρια που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

Σε κοντινή απόσταση από το ορεινό χωριό Μονοδένδρι βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1413–1414.

Σήμερα, το μοναστήρι είναι εγκαταλελειμμένο, ωστόσο, κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, δεδομένου ότι πρόκειται για την ιστορικότερη μονή της περιοχής κι ένα από τα πιο γραφικά αξιοθέατα σ΄όλα τα Ζαγοροχώρια.

Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην άκρη ενός τραχιού βράχου που βρίσκεται πάνω από το φαράγγι του Βίκου. Από τη βεράντα του μικρού πετρόκτιστου παρεκκλησίου, που έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν με ασφάλεια από ψηλά το φαράγγι.

Η πανοραμική θέα προς το φαράγγι και την κατάφυτη περιοχή κόβει την ανάσα.

Tι αναφέρει η παράδοση

Σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από την πύλη του, η ίδρυση του μοναστηριού έγινε, όταν τοπικός ηγέτης της Ηπείρου ήταν ο Δεσπότης Κάρολος Α΄ Τόκκος. Το μοναστήρι χτίστηκε από τους κατοίκους του γειτονικού χωριού Βίτσα και με τα προσωπικά έξοδα ενός ντόπιου άρχοντα, του βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανού.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Θεριανός έχτισε το μοναστήρι ως πράξη ευχαριστίας για την σωτηρία της κόρης του που υπέφερε από μια ανίατη ασθένεια.

iStock

Η εκκλησία είναι μια μικρή βασιλική, με μόνο έναν σηκό και ξύλινη στέγη, που περιβάλλεται από τα κελιά των μοναχών. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται εν μέρει από τις αρχές του 15ου αιώνα. Στο βόρειο τοίχο υπάρχει τοιχογραφία (κτητορική παράσταση) του δωρητή Θεριανού, της συζύγου και των παιδιών του.

Οι απεικονίσεις είναι ενδεικτικές του κώδικα ενδυμασίας εκείνης της εποχής. Τα ρούχα των ευεργετών είναι πολυτελή με πλούσια κεντημένα υφάσματα, φαρδιές πλεξούδες και κρόσσια. Η κόρη του, η Θεοδώρα, φοράει λευκό μαντήλι στο κεφάλι της, το οποίο είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό της.

Οι τοιχογραφίες στο νότιο τοίχο χρονολογούνται από τη σχετική επιγραφή γύρω στο 1689. Φαίνεται ότι ο ναός είχε καταστραφεί εν μέρει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ξανακτιστεί ο νότιος τοίχος.

Από τον χώρο του μοναστηριού ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο λεγόμενο «Ασκηταριό» ή «σπιτάκια», μία μεγάλη σειρά φυσικών ανοιγμάτων στον βράχο, όπου οι ερημίτες και οι διωγμένοι Χριστιανοί αναζήτησαν καταφύγιο κατά τους Οθωμανικούς χρόνους.

Για να φτάσετε στο μοναστήρι και να απολαύσετε την μοναδική θέα, ακολουθήστε το σύντομο μονοπάτι που ξεκινάει από την κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι, καθώς η απόσταση είναι μόλις 15 λεπτά με τα πόδια. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μαϊμού» φάρμακα και ψεύτικοι γιατροί σε πανευρωπαϊκό κύκλωμα – Άρρωστοι με ανίατες ασθένειες σταμάτησαν θεραπείες, έρευνα και στην Αττική
Επιτήδειοι που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη υπόσχονταν μέσω διαδικτύου θεραπείες για σοβαρές και ανίατες ασθένειες - Τζίρος πάνω από 240.000 ευρώ
Κάποια από τα ψεύτικα φάρμακα και συμπληρώματα
16
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη – Ψάχνουν τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να τον συλλάβουν
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση 9
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
25
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους