Ελλάδα

Τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: Αναβολή στη δίκη της δημάρχου Κασσάνδρας κι άλλων 7 προσώπων

Το μοιραίο παιχνίδι - ιδιοκατασκευή που στοίχισε τη ζωή του 19χρονου και οι κατηγορούμενοι

Αναβλήθηκε για τις 16 Δεκεμβρίου του 2026 η δίκη της έκπτωτης δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά και επτά ακόμη προσώπων, που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με βασική κατηγορία την παράβαση καθήκοντος όσον αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όπου πέρσι τον Αύγουστο έχασε τη ζωή του ένας 18χρονος.

Για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στην Χαλκιδική, παραπέμφθηκαν αλλά επτά πρόσωπα και ειδικότερα δύο πρώην αντιδήμαρχοι Κασσάνδρας (η πρώτη Οικονομικών και Νομικών Υπηρεσιών και η δεύτερη αρμόδια για το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων και για την προβολή προστίμων), δύο υπάλληλοι του ίδιου δήμου (ανάμεσα τους ο τότε προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και ο τότε προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών), δύο μηχανολόγοι μηχανικοί κι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης..

Ανάλογα με την περίπτωση διώκονται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας και της απλής συνέργειας στη συγκεκριμένη πράξη. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο συγκεκριμένο ακροατήριο λόγω ειδικής δωσιδικίας στο πρόσωπο της δημάρχου και μίας αντιδημάρχου.

Το μοιραίο παιχνίδι και οι κατηγορούμενοι

Στον πυρήνα της δικογραφίας βρίσκεται το μοιραίο παιχνίδι crazy dance που, σύμφωνα με την τεχνική πραγματογνωμοσύνη η οποία διεξήχθη μετά τον θάνατο του 18χρονου, αποτελούσε προϊόν ιδιοκατασκευής χωρίς αναφορά σε κατασκευαστή και προηγούμενη έγκριση σχεδιασμού.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, που τιμωρήθηκε πειθαρχικά με την ποινή της έκπτωσης (απόφαση κατά της οποίας προσέφυγε στο ΣτΕ), κατηγορείται ότι δεν επέβαλε τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης με δεδομένο ότι δεν είχε εκδοθεί καμία τεχνική άδεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι όσον αφορά τη θερινή περίοδο 2024, ενώ η άδεια λειτουργίας της προηγούμενης χρονιάς (2023) εκδόθηκε χωρίς τεχνικό φάκελο από αναγνωρισμένο τεχνικό φορέα ελέγχου. Ανάλογα με την ιδιότητα των υπολοίπων κατηγορουμένων η δικογραφία τους αποδίδει ευθύνες όσον αφορά τη λειτουργία και τους ελέγχους του crazy dance.

Η δίκη είναι προσδιορισμένη στον αριθμό 18 τού εκθέματος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι ο πατέρας του θύματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση έχουν παραπεμφθεί σε δίκη -με τη βασική δικογραφία η οποία αφορά το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού, ή της απλής συνέργεια στην πράξη αυτή- τέσσερα άτομα: ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ (που είναι προφυλακισμένος), η σύζυγός του (ως συνδιαχειρίστρια της επιχείρησης), ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού κι ένας μηχανολόγος- μηχανικός (μεταξύ των κατηγορουμένων για την παράβαση καθήκοντος των αιρετών).

Η συγκεκριμένη δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γιαννιτσών τον επόμενο μήνα (20/11).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Dj, σερβιτόρος και οικοδόμος δήλωναν αγρότες - Οι δύο αρχηγοί του κυκλώματος με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Μέσω ψευδών δηλώσεων έλαβαν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται ένας 38χρονος από τα Γιαννιτσά και ένας 36χρονος από την Κρήτη
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ.  Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025  (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 6