Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τρίλεπτο τουρκικής προπαγάνδας: “Έλληνες έφηβοι ύψωσαν ελληνική σημαία σε τουρκικό νησί” [vid]

Ελλάδα Τουρκία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κανάλι TRT και η διεθνής του έκδοση TRT World αναλαμβάνουν να κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν. Αυτή τη φορά έφτασαν ως το σημείο να χαρακτηρίσουν τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς τουρκικό έδαφος. Μόνο που ξέχασαν να διαβάσουν Ιστορία…

Είναι φυσικά στη… γραμμή του καθεστώτος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η βραχονησίδα λίγο μακριά από τους Φούρνους όπου τρεις νεαροί Έλληνες ύψωσαν την ελληνική σημαία πριν από μερικές μέρες είναι… τουρκικό έδαφος. Και αυτό επαναλαμβάνει και το TRT World σε ένα τρίλεπτο προπαγανδιστικό video για τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είχαν τα πάνω και τα κάτω τους από τον καιρό της ελληνικής ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία» είναι η λεζάντα που συνοδεύει το τριών λεπτών video στη σελίδα του TRT World στο Twitter.

«Οι δυο γείτονες, μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία με μακρά ιστορία ανοιχτών θεμάτων, για μια ακόμα φορά σε αντιπαράθεση», αναφέρεται επίσης.

Το… αποκορύφωνα της τουρκικής προπαγάνδας έρχεται λίγο πριν το τέλος του video. Ο Μικρός Ανθρωποφάς, μια από τις βραχονησίδες όπου οι νεαροί Έλληνες ύψωσαν την ελληνική σημαία, χαρακτηρίζεται τουρκικό έδαφος! «Σε μια πρόσφατη πρόκληση στα μέσα Απριλίου, μερικοί Έλληνες έφηβοι τοποθέτησαν μια ελληνική σημαία σε ένα μικρό νησί στη νοτιοδυτική Τουρκία. Έβγαλαν ακόμα και selfie. Η τουρκική ακτοφυλακή γρήγορα την κατέβασε», αναφέρει το video.

Απειλές και ανιστόρητες αναφορές

Το βίντεο ξεκινά με το… μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του… “Πόντιου Πιλάτου” γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε απειλήσει την Ελλάδα να μην… προκαλεί την Τουρκία και να μην κάνει κινήσεις που «οδηγούν σε κρίση στο Αιγαίο χωρίς λόγο». Αλλιώς, είχε πει, η Ελλάδα θα πάρει τις απαντήσεις της…

Γίνεται αναφορά στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, την 1η Μαρτίου, στον Έβρο. Για την απαίτηση του Ερντογάν να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Φυσικά, για τις “κορώνες” Ερντογάν τόσο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα. Αλλά και τα όσα είπε για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μπροστά στον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μάθε παιδί μου Ιστορία

Και το σπικάζ συνεχίζει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αντιπαράθεση και για άλλα θέματα. Το 1923 η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε νησιά κοντά στην Τουρκία, στην Ελλάδα». Εδώ μπαίνει και ο παράγοντας Ιστορία. Γιατί το TRT εμφανίζει χάρτη με τα νησιά που δόθηκαν το ’23 στην Ελλάδα. Μόνο που βάζει σ’ αυτά και τα… Δωδεκάνησα.

Τα οποία Δωδεκάνησα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία έως το 1912, όταν τα κατέλαβαν οι Ιταλοί. Η Ένωσή τους με την Ελλάδα έγινε μετά τη Συνθήκη των Σεβρών, στις 10 Αυγούστου 1920. Μόνο η Ρόδος έμεινε εκτός, αλλά όχι στην Τουρκία. Στην κυριαρχία της Ιταλίας… Μετά την πτώση του Μουσολίνι πέρασαν στους Ναζί και μετά την πτώση του Χίτλερ στη Μεγάλη Βρετανία. Και τον Ιούνιο του 1946, στο Παρίσι, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων δίνει τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Οι… τελικές υπογραφές έπεσαν τον Φεβρουάριο του 1947 με τη Συνθήκη του Παρισιού: η κυριαρχία των Δωδεκανήσων και των παρακείμενων νησίδων περνάει στην Ελλάδα.

«Κωμωδία» οι δηλώσεις του Καμμένου

Φυσικά, το τουρκικό κανάλι δεν αποφεύγει ακόμη μια επίθεση. Αυτή τη φορά εμμέσως στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμόνο. Αφού στο video μπαίνουν δηλώσεις του Έλληνα υπουργού πως «αν η Τουρκία τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, θα το αντιμετωπίσουμε όπως κάναμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έρχεται το… καρφί.

Οι Τούρκοι φροντίζουν να θυμίσουν τι είπε ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. «Αυτή η δήλωση δεν πρέπει να παίξει στα δελτία ειδήσεων στην Τουρκία, πρέπει να παίξει σε κωμικές εκπομπές», είχε πει σε συνέντευξη Τύπου, μια μέρα μετά, στο Παρίσι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις