Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τσίπρας, Μπέτυ και άλλοι στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη [pics]

Τσίπρας, Μπέτυ και άλλοι στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη [pics]

«Το τελευταίο σημείωμα». Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής και ήταν όλοι εκεί. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο Μανώλης Γλέζος, η Νάντια Βαλαβάνη. Ο γερμανός πρέσβης. Και πολλοί άλλοι.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του συνομιλούν με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον γερμανό πρέσβη
Αλέξης Τσίπρας, Μπέτυ Μπαζιάνα και ο γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ
Παντελής Βούλγαρης και Λυδία Κονιόρδου
Παντελής Βούλγαρης και Μανώλης Μητσιάς
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Διονύσης Σαββόπουλος, Ασπα και Δήμητρα Γαλάνη
Μανώλης Γλέζος και Νάντια Βαλαβάνη

Η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Πρωτομαγιά του 1944. Διακόσιοι κρατούμενοι των φυλακών Χαϊδαρίου μεταφέρονται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελούνται ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των ναζί στην Πελοπόννησο.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια. Ο ίδιος γινόταν συνεχώς μάρτυρας βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της. Οι συναντήσεις τους ελάχιστες και σύντομες στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής. Ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη.

«Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις