Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Βατόπουλος: Ελαττώνονται αλλά παραμένουν πολλά τα κρούσματα – Έχουμε καιρό ακόμα για άρση των μέτρων

Βατόπουλος: Ελαττώνονται αλλά παραμένουν πολλά τα κρούσματα – Έχουμε καιρό ακόμα για άρση των μέτρων

Δύσκολα θα τελειώσει το lockdown ακόμη και στις 7 Δεκεμβρίου (έως τότε έχει παραταθεί) επανέλαβε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δεν έκρυψε ότι η μείωση των κρουσμάτων φέρνει μια αχτίδα αισιοδοξίας, αλλά κανείς δεν πρέπει να χαλαρώσει. Τι είπε για τα εμβόλια, ύψωσε ασπίδα στον ΕΟΔΥ.

Παρά την πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα κρούσματα, είναι ακόμα ψηλά τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (01.12.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και διεμήνυσε ότι «έχουμε ακόμα καιρό» για να αρθεί το lockdown.

Click4more Ο γιατρός που κλείνει στην αγκαλιά έναν ηλικιωμένο με Covid: Μια φωτογραφία που ραγίζει καρδιές

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλο.

Στην περίπτωση που πάντως αρθούν τα μέτρα, τα πρώτα που θα πρέπει ν’ ανοίξουν είναι τα δημοτικά σχολεία «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου». Αναφερόμενος στην εστίαση είπε ότι ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό»

Μιλώντας για τα εμβόλια, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι αφού εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς και δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και «αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας», τότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά «τον χειμώνα θα τον “φάμε”». Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην κανονικότητα από το… καλοκαίρι.

Click4more Lockdown: Η χαλάρωση ίσως… αργήσει – Τι σκέψεις υπάρχουν για τα σχολεία

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ. «Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού». 

«Ασπίδα» στον ΕΟΔΥ

Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τα κυριακάτικα δημοσιεύματα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. «Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις