Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

“Βόμβα” Spiegel! Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την Ιντερπόλ και την ΕΛΑΣ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Απίστευτη αποκάλυψη από το γερμανικό περιοδικό Spiegel που φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμη σκάνδαλο υποκλοπών
– Έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ στη Λυών
– Στο “στόχαστρο” και τα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας στις ίδιες εγκαταστάσεις, αλλά και της αστυνομίας της Δανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ισπανίας
– “Παγιδευμένα” τα φαξ, τα τηλέφωνα και τα e-mails
– Όταν ζητήθηκε σχόλιο, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες απάντησαν πως δίνουν… λογαριασμό μόνο στη Μέρκελ!

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ, αλλά και τα γραφεία συνδέσμων, όπως της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων χωρών!

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel και τα ερωτήματα που δημιοργούνται είναι… αμέτρητα από την απίστευτη αποκάλυψη!

Άκουγαν τα πάντα!

Την είδηση για το νέο κατασκοπευτικό σκάνδαλο μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Ant1, το οποίο επικαλείται το ρεπορτάζ του Spiegel που αοπκαλύπτει ότι από το 2000 (τουλάχιστον) οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα κεντρικά της Europol στη Λυών αλλά και το ελληνικό γραφείο της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στις εκεί εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα παρακολουθούσαν τα γραφεία της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

Αυτό σημαίνει πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες “άκουγαν” όλα όσα έλεγαν οι Έλληνες αστυνομικοί από τα κεντρικά της Europol με την Αθήνα. Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό, οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το φαξ, το τηλέφωνο και τα e-mail της ελληνικής αποστολής.

Επιπλέον, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε την Europol, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία– αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ για την επιβολή του νόμου– η οποία εδρεύει στη Χάγη, αναφέρει το περιοδικό.

Σημειώνεται πως δύο χρόνια πριν, το Spiegel είχε αποκαλύψει πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες -μεταξύ άλλων- παρακολουθούσαν και τις επικοινωνίες της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ενώ τον Φεβρουάριο το Spiegel αποκάλυψε πως η BND παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, τα φαξ και τα emails πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών περιλαμβανομένων της New York Times και του Reuters.

Το περιοδικό απευθύνθηκε στους αρμόδιους ζητώντας κάποιο σχόλιο, με τους τελευταίους να απαντούν πως δίνουν αναφορά μόνο στην Καγκελαρία και στην κεντρική επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Δείτε το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ

Στο “μικροσκόπιο”

Οι δραστηριότητες της BND βρέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποιούσε ευρέως παρακολουθήσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Κονσταντίν φον Νοτζ, μέλος των Πρασίνων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα, χαρακτήρισε την τελευταία αναφορά σχετικά με τις παρακοκολουθήσεις της BND “σκανδαλώδη και ακατανόητη”.

Τώρα γνωρίζουμε ότι τα κοινοβούλια, διάφορες εταιρείες ακόμη και δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στόχοι, καθώς και συμμαχικές χώρες“, αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον φον Νοτζ, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πόσο αναποτελεσματικοί έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα, παρά την νέα νομοθεσία που έχει στόχο την μεταρρύθμιση της BND.

“Συνιστά κίνδυνο για το κράτος δικαίου μας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε