Ελλάδα

Χαμός στο Αιγαίο με εμπλοκή οπλισμένων τουρκικών F-16 και συνολικά 4 παραβάσεις και 8 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια είχαμε εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που σημειώθηκε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου

Σε μια άλλη εποχή πριν από τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο επανήλθε η Τουρκία, η οποία κλιμάκωσε επικίνδυνα τις εντάσεις με παραβιάσεις και με παραβάσεις, καθώς επίσης και με μια εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και  οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Φαίνεται πως η ένταξη της νέας φρεγάτας «Κίμων» στο Πολεμικό Ναυτικό εξόργισε την Τουρκία, η οποία θέλησε να «ξεσπάσει» με τον παλιό γνώριμο τρόπο της, δηλαδή με 8 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και με 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι σήμερα (19.12.2025) δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 προχώρησαν σε 1 παραβίαση και 1 παράβαση ενώ σημειώθηκε και εικονική αερομαχία (εμπλοκή) με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια είχαμε εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, η οποία μάλιστα σημειώθηκε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τελευταία εμπλοκή είχε γίνει στις 2 Φεβρουαρίου του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) προχώρησε σε 2 παραβάσεις και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης τύπου ATR-72 προχώρησε σε 1 παράβαση και 6 παραβιάσεις, με τα αίματα στο Αιγαίο να «ανάβουν» με επικίνδυνο τρόπο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις κατά την διεθνή πάγια πρακτική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα