Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χανιά: Ανθρώπινες ψυχές στον «βόρβορο» του γηροκομείου – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Γηροκομείο στα Χανιά
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Συγκλονίζουν και τον πιο ψύχραιμο τα νέα στοιχεία που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το newsit.gr για την εξοργιστική υπόθεση με το γηροκομείο στα Χανιά.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τα μαρτύρια που βίωναν σε καθημερινή βάση οι τρόφιμοι του γηροκομείου, οι οποίοι έμπαιναν όρθιοι και έβγαιναν… νεκροί. Τους χορηγούσαν αμέσως ηρεμιστικά και τους έδεναν από τα χέρια και τους αστραγάλους (!) ενώ τους τοποθετούσαν και ιατρικές συσκευές για να περιορίζουν τον χρόνο που θα «ασχοληθούν» με τους τροφίμους.

Οι κατηγορούμενοι της «Αγίας Σκέπης» ασκούσαν ακόμα και σωματική βία στους τροφίμους του γηροκομείου, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να καταπέφτουν εκτός από πνευματικά -εξαιτίας των φαρμάκων που τους χορηγούσαν- και σωματικά.

«Μέσα» στο γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά

Σκηνές απίστευτης αθλιότητας που θυμίζουν θρίλερ, θα αντίκριζε οποιοσδήποτε έβλεπε τις συνθήκες διαβίωσης στο ιδιωτικό γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Ηλικιωμένοι βρώμικοι, χτυπημένοι σε πρόσωπο και σώμα και αποστεωμένοι, δεμένοι στα κρεβάτια και τα αναπηρικά αμαξίδια. Πολλοί από τους τροφίμους μπήκαν σε καλή κατάσταση υγείας μέσα στην Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων, ωστόσο οι κάκιστες συνθήκες διαβίωσης τους οδήγησαν άλλους στον θάνατο και άλλους να γλιτώνουν από θαύμα.

Τα όσα αναφέρει το κατηγορητήριο είναι ξεκάθαρα: Οι 7 άνθρωποι-«απάνθρωποι» που κατηγορούνται, άφησαν τους άρρωστους ηλικιωμένους στο έλεός τους!

Χτυπημένος στο πρόσωπο και βρώμικος ήταν συνεχώς επί έξι μήνες ο ηλικιωμένος Σ.Α. ο οποίος όταν μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο γηροκομείο ήταν καλά στην υγεία του ωστόσο βρισκόταν στο πρώιμο στάδιο της άνοιας. Κινούνταν και αυτοεξυπηρετούνταν, ωστόσο λίγους μήνες μετά την εισαγωγή του βρισκόταν σε άθλια κατάσταση.

Τον είχαν δεμένο με ιμάντες και ζώνες στο κρεβάτι ή σε αμαξίδιο, δεν του έδιναν φαγητό και δεν τον έπλεναν

Μάλιστα όταν ο ίδιος του ο γιος είδε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν για τον πατέρα του, αμέσως ξεκίνησε τις διαδικασίες για να βρει άλλον οίκο ευγηρίας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω διαθεσιμότητας.

Σκισμένα χείλη και χτυπήματα είχε στο πρόσωπό του και το σώμα του ο Χ.Α. ο οποίος όταν μπήκε στην δομή φιλοξενίας είχε μόνο ένα πρόβλημα στο περπάτημα λόγω ενός ατυχήματος. Ήταν καλά στην υγεία του, σταδιακά όμως όλα άλλαξαν. Άρχισε να χάνει επαφή με το περιβάλλον, ήταν σε άσχημη κατάσταση αλλά δεν διεκομίσθη ποτέ σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Γηροκομείο στα Χανιά

Σοκαριστικές ανθρώπινες ιστορίες

Τον Ιανουάριο του 2018 εισήχθη στο γηροκομείο η Π.Σ., μία γυναίκα με άνοια που κατά τ’ άλλα ήταν καλά στην υγεία της. Ήταν εύσωμη αλλά οι επτά μήνες που βρισκόταν στο γηροκομείο αδυνάτισε πολύ και έχανε την επαφή με το περιβάλλον σε υπερθετικό βαθμό και τελικά κατέληξε.

Απάνθρωπη, εξευτελιστική και βίαιη συμπεριφορά υπέστη σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο ο Π.Ι. που έπασχε από ψυχική νόσο και λάμβανε ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. Έχασε πολλά κιλά και ποτέ δεν διακομίσθηκε σε κάποιο νοσοκομείο εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του ηλικιωμένου.

Click4more: Γηροκομείο στα Χανιά: «Στοίβαζαν» ηλικιωμένους σε «κρυφό» δωμάτιο όταν ερχόταν «μιλημένος» έλεγχος

Σοκαριστική και η αντιμετώπιση μίας ασθενούς με σχιζοφρένεια από τους ιθύνοντες του γηροκομείου. Παρά το γεγονός ότι έπασχε από άλλα παθολογικά προβλήματα, ο οίκος ευγηρίας δεν ακολούθησε ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες για ασθενείς με τέτοια προβλήματα υγείας. Ποτέ δεν διακομίσθηκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα, ποτέ δεν υπήρξε ατομικός φάκελος για την 60χρονη γυναίκα, ούτε της χορηγούνταν υγιεινή και σωστή διατροφή ανάλογη με την κατάσταση της υγείας της.

Πνευμονία-βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, αφυδάτωση, τεράστια ζημιά στα νεφρά είναι κάποια από αυτά που έπαθε μέσα στο γηροκομείο ο ηλικιωμένος Π.Ε.

Είχε Αλτσχάιμερ και του έδιναν… ηρεμιστικά, ενώ ακόμη τον έδεναν με ιμάντες

Άλλος ηλικιωμένος που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς να έχει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας φιλοξενήθηκε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του γηροκομείου, από την επόμενη κιόλας ημέρα, του χορήγησαν ηρεμιστικά χάπια, ενώ παράλληλα τον ακινητοποίησαν στο δωμάτιο με ιμάντες. Μάλιστα μετά από πέντε ημέρες από την εισαγωγή του στο γηροκομείο, ο ηλικιωμένος έπεσε σε κώμα, ενώ μετά από 10 ημέρες ανέβασε πυρετό και δεν του χορηγήθηκε αντιβίωση. «Πρόκειται για μια απλή ίωση» έλεγε ο γιατρός που κατηγορείται στην σύζυγο του ηλικιωμένου.

Ακούσια επί τρία ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέμεινε η ηλικιωμένη, Π.Α. στο γηροκομείο. Συγκεκριμένα η τρόφιμος που έπασχε από άνοια ήταν εσώκλειστη στην «Αγία Σκέπη» από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2017, χωρίς να το θέλει και χωρίς την συγκατάθεση συγγενικών της προσώπων ή την ύπαρξη νόμιμης εισαγγελικής δικαστικής εντολής ενώ της χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά, ψυχιατρικά φάρμακα, και σταδιακά επιδεινωνόταν η κατάσταση της υγείας της.

Click4more: Χανιά: Αδιανόητες περιγραφές πρώην τροφίμου στο γηροκομείο

Το γεγονός ότι μία τρόφιμος ήταν πλήρως αποστεωμένη, είχε ξηραμένο βρώμικο αίμα στα χείλη της και είχε ένα αιμάτωμα στο κεφάλι της έδειξε την κακοποιητική συμπεριφορά του προσωπικού της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, με τους συγγενείς της να μην επιτρέπονται να την δουν καθόλου κατ’ εντολή της διευθύντριας του γηροκομείου η οποία απέδιδε την χειροτέρευση της υγείας της ηλικιωμένης στην άνοια.

Η Α.Μ. φιλοξενήθηκε στο γηροκομείο και ενώ έπασχε από διαβήτη και ήταν αυτοεξυπηρετούμενη, μέσα σε μόλις 4 μήνες έχασε πάρα πολλά κιλά γιατί την έδεναν με ιμάντες και την είχαν ακινητοποιήσει, ενώ παράλληλα της χορηγούσαν και ηρεμιστικά χάπια. Επιπλέον οι κατηγορούμενοι της τοποθέτησαν ουροκαθετήρα παρά την αντίθετη γνώμη του ιδιώτη γιατρού που την παρακολουθούσε. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζει συχνά ουρολοιμώξεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κατηγορούμενων, ότι η ηλικιωμένη ήταν καλά στην υγεία της, η κόρη της τροφίμου έστειλε ιδιώτη γιατρό να την εξετάσει και αυτά που είδε την συγκλόνισαν. Η ηλικιωμένη βρισκόταν σε σηπτικό σοκ, χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον, με πυρετό και αφυδατωμένη, και εισήχθη στο γενικό νοσοκομείο Χανίων αλλά ήταν ήδη αργά.

Γηροκομείο στα Χανιά

Σοκαρισμένοι οι γιατροί

Οι θεράποντες γιατροί άλλης ασθενούς, της Γ.Α., είχαν δώσει σαφή οδηγία να διακοπεί ειδική φαρμακευτική αγωγή. Κι όμως! Το προσωπικό του γηροκομείου συνέχιζε να της χορηγεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Είχε κινητικά προβλήματα και οι υπεύθυνοί της, την είχαν καθηλωμένη στο αμαξίδιο ή στο δωμάτιο, ενώ της έδιναν λίγο φαγητό με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 3 μήνες να αποστεωθεί και στο τέλος να καταλήξει.

Τυχερό θεωρεί τον εαυτό του ο Δ.Χ. που επιβίωσε από αυτή την «δοκιμασία». Βασανίστηκε από τους υπεύθυνους και το προσωπικό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα τον έβριζαν, τον χτυπούσαν, τον έσπρωχναν, δεν του έδιναν να φάει σε σημείο να αποστεωθεί.

Και το μαρτύριό του δεν τελείωσε εκεί. Έπαθε ψώρα, πνευμονία και ουρολοίμωξη

Και όλα αυτά την ώρα που πριν μεταφερθεί στο εν λόγω γηροκομείο ήταν πνευματικά υγιής, ωστόσο έπασχε από διαβήτη και ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όλα αυτά όμως χειροτέρεψαν και έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο από τις απάνθρωπες καταστάσεις που επικρατούσαν στο διαφημιζόμενο ως «επίγειο Παράδεισο» γηροκομείο του τρόμου…

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις