Συνεχείς εξακολουθούν να είναι οι αφίξεις των μεταναστών στην Κρήτη, αφού τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί και διασωθεί ακόμη τρία σκάφη με μετανάστες. Οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει να διασώσουν και να μαζέψουν τους μετανάστες, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex.
Το πρωί της Δευτέρας (21/7/2025), αρχικά 74 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων, συγκεντρώθηκαν με ασφάλεια από περιπολικό πλοίο του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων στην Κρήτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγες ώρες αργότερα, ακόμη 68 αλλοδαποί διασώθηκαν από σκάφος της δύναμης Frontex στη θαλάσσια περιοχή 1,7 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.
Οι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Παλαιοχώρας για τις προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής.
Παράλληλα, έγινε ακόμη μία επιχείρηση 18 ναυτικά μίλια νότια του ακρωτηρίου Ταίναρου, όπου 55 μετανάστες εντοπίστηκαν σε σκάφος. Οι 19 από αυτούς παρελήφθησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ ακόμη 36 μεταφέρθηκαν από πορτογαλικό φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Όλοι τους μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Επιπλέον, σε ξεχωριστή επιχείρηση μεταφοράς που αφορά τους μετανάστες που έχουν φτάσει στην Κρήτη από τις προηγούμενες μέρες, 112 από αυτούς πρόκειται να μετακινηθούν το βράδυ της Δευτέρας με το πλοίο «Κίσσαμος» από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά, προς τον Πειραιά, όπου και θα φτάσουν το πρωί της Τρίτης. Η μετακίνησή τους θα συνεχιστεί, υπό τη συνοδεία του Λιμενικού Σώματος, προς κλειστή δομή φιλοξενίας στην Αττική.