Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

International Baccalaureate (IB) – Επένδυση για το μέλλον των παιδιών σας

International Baccalaureate (IB) – Επένδυση για το μέλλον των παιδιών σας

Ακούγοντας το International Baccalaureate (Διεθνές Απολυτήριο) κάποιος μπορεί να σκεφτεί κάτι περίπλοκο και απρόσιτο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το πρόγραμμα του IB ενσωματώνει και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από διάφορα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και ενδιαφερόντων, ενώ ταυτόχρονα τους προετοιμάζει κατάλληλα για ανώτατες ακαδημαϊκές σπουδές.

Το International Baccalaureate έχει την δυνανατότητα να κάνει κάτι μοναδικό: εντοπίζει και αναπτύσσει τα ταλέντα του μαθητή και στην συνέχεια τον εφοδιάζει με τα απαραίτητα προσόντα που θα του είναι χρήσιμα στις μελλοντικές ανώτερες ή/και ανώτατες σπουδές του, αλλά και στο επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Και δεν μένει μόνο στα πρακτικά. Το IB δίνει έμφαση στη μάθηση και την γνώση δια μέσου της εμπειρίας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει συνολικά το άτομο καλλιεργώντας μια πιο ανθρώπινη και συμμετοχική σχέση με τον κοινωνικό χώρο, έξω από τη σχολική αίθουσα.



Τι είναι το International Baccalaureate και πότε καθιερώθηκε

Το International Baccalaureate (Διεθνές Απολυτήριο) είναι τίτλος ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απονέμεται στο τέλος ενός διετούς κύκλου σπουδών, αντίστοιχος εκείνου της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Επιτρέπει στους μαθητές να συμπληρώσουν τη γενική τους μόρφωση και παράλληλα να ειδικευτούν ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τις επιλογές τους για πανεπιστημιακές σπουδές.

Καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία του 1960 κυρίως για να εξυπηρετήσει τα παιδιά των οικογενειών που τότε, σε ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, μετακινούνταν από χώρα σε χώρα. Σήμερα, πάνω από 3500 σχολεία σε πάνω από 145 χώρες προσφέρουν το πρόγραμμα του ΙΒ με περίπου 80000 αποφοίτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Το ΙΒ Diploma περιλαμβάνει έξι κύριες γνωστικές ομάδες. Οι μαθητές και μαθήτριες επιλέγουν ένα μάθημα από κάθε ομάδα. Τα μαθήματα προσφέρονται σε δυο επίπεδα: Υψηλό (ΗL) και Βασικό (SL). Το πρόγραμμα κάθε μαθητή/τριας πρέπει να περιλαμβάνει τρία μαθήματα σε κάθε επίπεδο, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα μαθήματα σε υψηλό επίπεδο μπορεί να είναι 4 και αυτά στο βασικό να είναι 2.

Αναλυτικότερα οι έξι γνωστικές ομάδες μαθημάτων του ΙΒ, με βάση τις οποίες διαμορφώνεται το ατομικό πρόγραμμα σπουδών κάθε μαθητή ή μαθήτριας, είναι:

  • I Γλώσσα Α (Μητρική γλώσσα)

(Ελληνική Λογοτεχνία, Αγγλική Λογοτεχνία)

  • II. Γλώσσα Β (Ξένη γλώσσα)

(Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Αραβικά)

  • III. Άνθρωπος και Κοινωνία

(Οικονομικά, Ιστορία, Επιχειρησιακές σπουδές, Ψυχολογία)

  • IV. Πειραματικές Επιστήμες

(Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Περιβαλλοντικές σπουδές)

  • V. Μαθηματικά
  • VI. Τέχνες,

(Εικαστικά, Μουσική, Θεατρικές Σπουδές)

Το IB Diploma αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας με το νόμο υπ’ αριθ. 2327/1995 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 156Α/31-07-1995 ως ισότιμο και αντίστοιχο του Εθνικού Απολυτηρίου τίτλου που χορηγούν τα Λύκεια της χώρας.

International School Of Athens: Η καλύτερη εφαρμογή του International Baccalaureate

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του προγράμματος IB Diploma στο International School Of Athens (ISA) είναι ότι στο συγκεκριμένο σχολείο δεν γίνονται διακρίσεις. Το IB Diploma αφορά και καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.

Στο ΙSA οι τάξεις είναι ολιγομελείς στις οποίες φοιτούν παιδιά διάφορων εθνικοτήτων, κάτι που βοηθάει στην κατανόηση της έννοιας του «παγκόσμιου χωριού» χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικούς αποκλεισμούς.

Η τεράστια εμπειρία που το σχολείο έχει στο θέμα της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, αποτελεί εγγύηση για την γλωσσική παιδεία των παιδιών στα τουλάχιστον δύο ή πολλές φορές και τρία γλωσσικά μαθήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΙΒ Διπλώματος ενός μαθητή ή μιας μαθήτριας.

Τι κερδίζει ένας μαθητής μέσω του IB

Το ΙΒ βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν την κρίση και το μυαλό τους καθώς τα μαθήματα βασίζονται στην εμπειρία και όχι στην παπαγαλία. Ενθαρρύνει τους μαθητές να οργανώνουν και να συνειδητοποιούν τον εαυτό τους ως σκεπτόμενα άτομα, να διαμορφώνουν και να παραθέτουν επιχειρήματα υποστηρίζοντας τη γνώμη τους και να αναγνωρίζουν την σημασία της υπεύθυνης δράσης τους μέσα σε ένα πολύπλευρο κόσμο με διαφορετικές κοινωνικές ταυτότητες και κουλτούρες.
Ακόμα το IB προσφέρει στους μαθητές ένα επαρκές γλωσσικό υπόβαθρο, που θα τους βοηθήσει στις μελλοντικές τους σπουδές καθώς επίσης και στο επάγγελμά τους μια που τους δίνεται η δυνατότητα να τελειοποιήσουν μία ή δύο ξένες γλώσσες εκτός από τη μητρική τους στη λογοτεχνία της οποίας και εμβαθύνουν μέσα από τη μελέτη ολόκληρων έργων (ποίησης και πεζογραφίας) και όχι αποσπασμάτων (πρακτική που ακολουθείται στο εθνικό μας εκπαιδευτικό σύστημα).
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι το ΙΒ Diploma παρέχει την δυνατότητα στους αποφοίτους να εισαχθούν στα πιο ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Δεν μένουν μόνο στα τετριμμένα

Πέρα από το άρτιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, υπάρχουν:

– Προγράμματα Συμβουλευτικής Υποστήριξης για την καλύτερη ακαδημαϊκή – ψυχολογική προσαρμογή και ισορροπία του μαθητή στο σχολείο

– Σεμινάρια Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα (Parent Effectiveness Training) για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο έως Λύκειο)

Εργασία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε