Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου η υπόθεση στην Ολομέλεια Εφετών

Novartis

Έκλεισε η ημερομηνία που θα συνεδρίαση η Ολομέλειας Εφετών για την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου 2019 συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση της Novartis, μετά το σχετικό αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Η Ολομέλεια των εφετών συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο και τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν για την ποινική αναβάθμιση της υπόθεσης, που τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Συγκεκριμένα , οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό εφέτη ειδικού -ανακριτή και αναπληρωτή , στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση – θα ανατεθούν :

  • Τέσσερις δικογραφίες για την Novartis που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της διαφθοράς,
  • Τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
  • Άλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, είτε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά η Ολομέλεια αποφανθεί να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε εφέτη- ειδικό ανακριτή και αναπληρωτή συνάδελφό του, τότε σε αυτούς θα διαβιβαστεί το σύνολο των δικογραφιών σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, μετά την ανάθεση σε εφέτη -ειδικό ανακριτή, τόσο η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, όσο και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι υποχρεωμένες, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, να υποβάλλουν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών τις ποινικές δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιόν τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή , τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές .