Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Καιρός: Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες το σαββατοκύριακο – Πότε θα «δροσίσει»

καιρός
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μέχρι και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες και ο καιρός θα μας ταλαιπωρήσει! Πότε θα κορυφωθεί η “θερμή εισβολή” και ποιες περιοχές θα δεινοπαθήσουν. Μέχρι πότε θα πρέπει να κάνουμε… υπομονή.

Την ώρα που οι συζητήσεις αναφορικά με την λειτουργία των κλιματιστικών την καλοκαιρινή περίοδο εξακολουθούν να δημιουργούν πολλά ερωτήματα, ο καιρός έχει αλλάξει “ρότα”! Οι υψηλές θερμοκρασίες του σαββατοκύριακου, που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να βάλουν την χώρα… στη σάουνα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές η θερμή εισβολή ξεκινά από την Παρασκευή, 15.05.2020, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε και το σκηνικό που… ετοιμάζει ο καιρός, θα αρχίσει να αλλάζει.

Καιρός… Ιουλίου και χρειάζεται προσοχή!

Πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες αυτές ο μετεωρολόγος εφιστά την προσοχή καθώς εξαιτίας του καύσωνα ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών θα είναι μεγάλος:

Click4more: Παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης θα κάνει τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα

“Αύριο Παρασκευή θα είναι η πρώτη μέρα του φετινού πρώιμου καύσωνα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37ο Κελσίου σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Το Σαββατοκύριακο η θερμή εισβολή θα είναι στο maximum, οπότε προβλέπονται πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για την εποχή, καθώς θα ξεπεράσουν τους 39 και 40 βαθμούς. Οι περιοχές που θα υποστούν αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα μη εξαιρουμένης της Αττικής και η Πελοπόννησος, ενώ αντίθετα η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα έχουν τόσο μεγάλες θερμοκρασιακές τιμές. Σε ότι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα θα σημειωθούν και εκεί υψηλές θερμοκρασίες, όχι της τάξεως αυτής, ωστόσο από την άπνοια οι τιμές της υγρασίας θα είναι αυξημένες”.

καιρός

Πότε… ηρεμεί η κατάσταση

Παρόμοιο του σκηνικό και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ πιο δροσερές κατά 12 και 15ο βαθμούς Κελσίου θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή:

“Την Δευτέρα θα συνεχιστεί ο καύσωνας με εξαίρεση την βόρεια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, όπως και την Τρίτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστεί το ίδιο καιρικό σκηνικό με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ υψηλές. Η Τετάρτη θεωρείται μέρα εξόδου από τον καύσωνα, καθώς αναμένεται μια μεταβολή του καιρού που θα έρθει από την κεντρική Ευρώπη για να επηρεάσει σταδιακά από το μεσημέρι – απόγευμα πολλές περιοχές της χώρας, με βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

καιρός

Τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν την Πέμπτη σε όλη σχεδόν την Ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση τη νότια νησιωτική Ελλάδα και παράλληλα μαζί με τους βοριάδες θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία. Την Παρασκευή θα έχουμε ανάλογες καιρικές συνθήκες με φαινόμενα και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα οι τιμές της θερμοκρασίας, που θα σημειωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι κατά 12 με 15 βαθμούς Κελσίου μικρότερες, σε σχέση με αυτές που θα έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα”.

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις