Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός: Στους ρυθμούς της Ωκεανίδας “χορεύει” η χώρα! Τεράστια προβλήματα από το χιόνι και τους θυελλώδεις ανέμους

Καιρός: Στους ρυθμούς της Ωκεανίδας “χορεύει” η χώρα! Τεράστια προβλήματα από το χιόνι και τους θυελλώδεις ανέμους
photo eurokinissi

Η Ωκεανίς δείχνει τα δόντια της και έχει παραλύσει ολόκληρη η χώρα.
Εγκλωβισμοί, διακοπές ρεύματος και έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω του χιονιού.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνι εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
Τι μας επιφυλάσσει η Ωκεανίς για την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση.

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η Ωκεανίς από το πρωί του Σαββάτου οπότε άρχισε να εκδηλώνεται, με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τις έντονες καταιγίδες, την πυκνή χιονόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους.

Η Ωκεανίς έδειξε από νωρίς τα δόντια της με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να ξυπνήσει με χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε λίγες ώρες η κακοκαιρία και ο χιονιάς άρχισε να κατεβαίνει προς τα νότια και από το πρωί χιονίζει σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα ενώ στη Φλώρινα ο υδράργυρος έφτασε τους -6.

Χαρακτηριστικό της Ωκεανίδας εκτός του κρύου και των χιονοπτώσεων, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίο έφτασαν σε ταχύτητα ακόμη και τα 140 χλμ την ώρα. Συγκρεκριμένα ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).

Click4more: Καιρός: Ριπές ανέμου άνω των 140 χλμ/ωρα κατέγραψαν οι σταθμοί του meteo!

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).

Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Click4more: «Ωκεανίς»: Τα μποφόρ έδεσαν τα πλοία στα λιμάνια – Προβλήματα σε πτήσεις

Μέτρα προστασίας από τους θυελλώδεις ανέμους εξέδωσε και η Πολιτική Προστασία η οποία επέστησε την προσοχή στους πολίτες που βρίσκονται σε μέρη που πλήττονται από τους ανέμους. Αναλυτικά εδώ οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η Ωκεανίς ήρθε αγριεμένη και στην Αττική και από νωρίς έκλεισε η Λεωφόρος Πάρνηθας καθώς και στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης από Νέα Μάκρη μέχρι Άγιο Πέτρο. Το χιόνι στην Πάρνηθα ήταν τόσο πολύ που χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν δυο οικογένειες κοντά στο καταφύγιο Μπάφι. Εγκλωβισμό είχαμε επίσης και στην Κεφαλλονιά όπου δυο άτομα αποκλείστηκαν στο όρος Αίνος λόγω του χιονιού.

Τι μας επιφυλάσσει η Ωκεανίς για την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ορεινά-ημιορεινά και στα πεδινά της Θεσσαλίας και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Στέρεας, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου προβλέπει για την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Βαθμιαία μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Click4more: Καιρός: Που χιονίζει τώρα, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι – Συνεχής ενημέρωση

Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια. Όπως προειδοποιεί η ΕΜΥ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Αναλυτικά ο καιρός ανά Περιφέρεια σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια

Θερμοκρασία: από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: στη Θεσσαλίας νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική Στερεά- Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νότια 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες καταιγίδες τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες καταιγίδες τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και το πρωινές τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στα νότια από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 10 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -4 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις