Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός: “Χιονιάς τριών ημερών και στην Αττική” λέει ο Καλλιάνος!

καιρός
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Την ώρα που η Ελλάδα είναι εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας, που ονομάστηκε “Ζηνοβία”, ο καιρός έχει ήδη… αγριέψει. Τι λέει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Μοιάζει πια οριστικό πως είναι καιρός για… χιονάκι! Ο καιρός θύμιζε φθινόπωρο τα Χριστούγεννα, ωστόσο η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα, από το βράδυ της Παρασκευής, 27.12.2019, περιμένουμε και το νέο κύμα κακοκαιρίας, που οι μετεωρολόγοι ονόμασαν “Ζηνοβία”.

Για το πώς θα “χτυπήσει” η νέα κακοκαιρία, μιλά ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει πως “έρχεται χιονιάς διάρκειας τριών ημερών”.

Click4more: “Παγώσαμε” πριν… καν έρθει η Ζηνοβία! Χιόνια και η χώρα στην κατάψυξη – Αναλυτικοί χάρτες

Ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα χιονίσει στην Αθήνα, κυρίως στα χαμηλότερα υψόμετρα, ωστόσο αναλύει την συνολική πορεία της κακοκαιρίας.

“Η «Ζηνοβία» παρόλο που θα είναι «τζούφια» για τα χαμηλότερα υψόμετρα της Αττικής, θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για τα ορεινά και αρκετά ημιορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Καιρός – Καλλιάνος: “Στην Αττικήτα χιόνια θα κατέβουν κάπως χαμηλά”

Στην συνέχεια αναφέρει: “Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την Κυριακή και τη Δευτέρα (και ίσως και για λίγο από το Σάββατο το βράδυ) θα χιονίσει στην Αττική περίπου από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων και υψηλότερα. Ίσως πρόσκαιρα στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα (στα 250 μέτρα περίπου).

Καιρός – Καλλιάνος: “Αδύναμη” για την Αττική η “Ζηνοβία”

Για αυτούς που ξέρουν : Η θερμοκρασία των περίπου -5°C στη στάθμη των 850 hPa (1350 μέτρα περίπου) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα από αυτά που σας προανέφερα, όπου σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνεται βροχή ή χιονόνερο κατά διαστήματα. Υγρασία θα υπάρχει, απλά η «Ζηνοβία» φαίνεται ότι υστερεί σε θερμοκρασίες για να δώσει χιόνια πολύ χαμηλά στην Αττική.

Καιρός – Καλλιάνος: “Δύσκολο να συμβεί η έκπληξη”

Και επανέρχομαι για αυτούς που δεν έχουν γνώσεις Μετεωρολογίας :
Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη επομένως να χιονίσει χαμηλότερα στην Αττική, εκτός και αν αλλάξουν κατά πολύ τα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Καιρός – Καλλιάνος: “Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με χιόνια”

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα ορεινά και ημιορεινά (και τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα) του Πηλίου, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα ορεινά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Ειδικά στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι αρκετά πυκνές.

Καιρός – Καλλιάνος: “Έχουμε ζήσει και αρκετά πιο ισχυρούς χιονάδες”

Καιρός «βορείου ρεύματος» λοιπόν, αλλά έχουμε ζήσει και πολλούς πιο ισχυρούς. Όπως και να χει όμως, είναι μια πρώτη απόπειρα του φετινού χειμώνα (για τις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές) να μας κάνει να νιώσουμε λίγο τα “δόντια” του…

Καιρός – Καλλιάνος: “Από Τρίτη η βελτίωση”

Από την Τρίτη το μεσημέρι όμως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσουν οι ψυχρές αέριες μάζες, αν και φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου θα προσπαθήσει να επιμείνει ο χειμώνας.

Καιρός – Καλλιάνος: “Άνεμοι έως και 7-8 μποφόρ”

Καθ’όλη τη διάρκεια του 3ημέρου οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες με εντάσεις που δύσκολα θα ξεπεράσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Φαίνεται ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στα μεγάλα πλοία εκτός και αν αλλάξει κάτι άρδην στα επόμενα updates των μοντέλων. Από την Κυριακή το βράδυ και έπειτα ίσως μέσα στο Αιγαίο έχουμε και εντάσεις της ισχύος των 8 μποφόρ.

ΥΓ : Αν αλλάξει κάτι για την Αττική θα σας ενημερώσω και αύριο ή μεθαύριο. Προσωπικά δεν αναμένω όμως τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Τα 350-400 μέτρα δηλαδή μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 450+, πολύ δύσκολα όμως θα γίνουν 250 ή 300…”.

Καιρός – Δείτε την ανάρτησή του

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις