Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Καιρός: “Σαρώνει” την χώρα ο Ζορμπάς – Έκτακτο δελτίο για “μανιασμένους” ανέμους – LIVE εικόνα

Καιρός: “Σαρώνει” την χώρα ο Ζορμπάς – Έκτακτο δελτίο για “μανιασμένους” ανέμους – LIVE εικόνα

– “Χτυπά” την χώρα ο κυκλώνας Ζορμπάς
– Θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν τα 10 μποφόρ
– Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
– Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια

Τις ακτές της Πελοποννήσου “χτύπησε” νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο κυκλώνας “Ζορμπάς”, μιας και σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έχουν υπάρξει ήδη δεκάδες διακοπές ρεύματος, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Μεσσηνία παρατηρούνται άνεμοι 7 μποφόρ. Ο κυκλώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στα Κύθηρα, αφού και εκεί σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Δείτε Live εικόνα από το νησί

Πηγή live εικόνας: visitkythera.com

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Ηπιότερα φαινόμενα από τα αρχικώς αναμενόμενα

Ωστόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει πως η εικόνα είναι ηπιότερη σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα Μποφόρ). Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης επτά Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα εννέα Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Παράλληλα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 10 μποφόρ:

Αναλυτικά:

ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ

Άνεμοι: Κυκλωνικοί Βορειοανατολικοί 9 η 10 μποφόρ και από 29/10 utc βορειοδυτικοί 8 η 9

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 8 η 9 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί 7 ή 8

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Άνεμοι: Νότιοι Νότιοανατολικοί 9 η 10 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί νοτιοδυτικοί

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/07 utc 8 η 9 και από 29/12 νότιοι νοτιοδυτικοί

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50

Άνεμοι: Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/13 νοτιοδυτικοί 8 η 9

ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Άνεμοι: Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/10 utc νότιοι νοτιοδυτικοί 8 η 9

Απαγορευτικό για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.

Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο ενώ στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στα ηλεκτροφόρα δίκτυα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κλπ. Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, κλπ.

Επισημαίνει ακόμη πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις