Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

274 νεκροί ανθρακωρύχοι βάζουν “φωτιά” σε όλη την Τουρκία – Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ – Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Ερντογάν κρύφτηκε σε σούπερ μάρκετ

274 νεκροί ανθρακωρύχοι βάζουν “φωτιά” σε όλη την Τουρκία – Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ – Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Ερντογάν κρύφτηκε σε σούπερ μάρκετ

– Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της Σομά
– Περίπου 120 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι
– Σάλος με ΦΩΤΟ που κυκλοφορεί στο Twitter και δείχνει σωματοφύλακα του Ερντογάν να κλωτσάει συγγενή νεκρού ανθρακωρύχου
– Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ αστυνομίας – διαδηλωτών
– ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ NEWSIT ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της Σομά, που κόστισε τη ζωή σε 274 εργαζομένους ενώ περίπου 120 παραμένουν εγκλωβισμένοι, ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να πάρει ξανά… φωτιά η πλατεία Ταξίμ. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι για την τραγωδία και ζητώντας αυτό που ζητούν τον τελευταίο ένα χρόνο: την παραίτηση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

H τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού υπό πίεση, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος, που έκανε πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ιστικλάλ. Όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων ανήκε σε αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις, φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα στο κέντρο της πόλης.



Νωριτέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφτηκε το ανθρακωρυχείο της Σομά, όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο, υπό τις φωνές διαμαρτυρίας, κρύφτηκε σε ένα σούπερ μάρκετ για να… γλιτώσει από το οργισμένο πλήθος.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το τραγικό περιστατικό, δεν δίστασε να δώσει ρεσιτάλ… κυνικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτά συμβαίνουν”!

Οι τραγικές εικόνες, τόσο από την Σομά όσο και από την πλατεία Ταξίμ κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο, σάλο έχει προκαλέσει η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Twitter και δείχνει έναν σωματοφύλακα του Ερντογάν (όπως αναφέρουν οι χρήστες που την έχουν κοινοποιήσει) να κλωτσάει έναν συγγενή ανθρακωρύχου που έχασε τη ζωή του στην έκρηξη.

Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, πριν από τρεις εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε. Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί. «Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε.

Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ετοιμότητά του σήμερα να παράσχει βοήθεια στην τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία για το δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση εάν χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η βοήθεια.

«Σκεφτόμαστε τους Τούρκους και προσευχόμαστε για εκείνους» μετά το δυστύχημα προσέθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήρια» της Ουάσιγκτον στην Τουρκία.

Στο ίδιο κλίμα οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ πρόσφεραν βοήθεια στις τουρκικές αρχές μετά το πολύνεκρο
δυστύχημα, ανακοίνωσε σήμερα το Magen David Adom, μια υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Όσλο, απέστειλε μια επιστολή συλλυπητηρίων στον Τούρκο ομόλογό του. «Όταν μια τραγωδία εκτυλίσσεται πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο» έγραψε ο Πέρες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ
ΦΩΤΟ NEWSIT: ΤΑΣΟΣ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ο Ερντογάν θέλει ψυχολόγο”

“Ταφόπλακα” του Ερντογάν οι εκατοντάδες νεκροί ανθρακωρύχοι στην Μαγνησία της Τουρκίας

Διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη για τους ανθρακωρύχους

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε