Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

4,5 δισ. δολάρια κοστίζουν οι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο

4,5 δισ. δολάρια κοστίζουν οι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο

Οι πρόσφυγες από τη Συρία, που αντιπροσωπεύουν το ¼ του πληθυσμού του Λιβάνου, στοιχίζουν στην χώρα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, επιβεβαίωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας, Ριάντ Σαλαμέ.

«Το θέμα των Σύρων προσφύγων, παρά τη θλίψη που νιώθουμε για τα όσα υποφέρουν, αντιπροσωπεύει ένα βάρος για το Λίβανο, την οικονομία του και την κοινωνική του σταθερότητα» υποστήριξε ο Σαλαμέ, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της Τράπεζας του Λιβάνου.

Βασιζόμενος σε μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ίδιος ανέφερε ότι «το άμεσο κόστος για το λιβανικό κράτος εκτιμάται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο ενώ το έμμεσο στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Ακόμα και αν υπάρχει μια βελτίωση στο εσωτερικό εμπόριο λόγω της παρουσίας των Σύρων προσφύγων, αυτό δεν αντισταθμίζει το κόστος που αναλαμβάνει χρόνο με το χρόνο ο Λίβανος» ο οποίος υποδέχεται 1 εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες, εξήγησε ο Σαλαμέ.

«Η διεθνής κοινότητα θέλει ο Λίβανος να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά του στους πρόσφυγες (…) όμως αυτό το θέμα πρέπει να διευθετηθεί με τρόπο που θα ελαφρύνει το βάρος που σηκώνει ο Λίβανος» επισήμανε ο ίδιος.

«Το κόστος των προσφύγων είναι μια υποχρέωση που δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του ο Λίβανος» σημείωσε ο διοικητής, ο οποίος έχει βραβευτεί από το περιοδικό Euromoney ως ο καλύτερος διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας στον κόσμο και στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έφτασαν το 1 εκατομμύριο

20 τόνους ρούχα συγκέντρωσαν Τσέχοι μαθητές για Σύρους πρόσφυγες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε