Κόσμος

AUKUS: Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν – Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Σημειώνεται πως η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται μετά τη σύναψη της αμυντικής συμφωνίας AUKUS ανάμεσα σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που είχε ως αποτέλεσμα την οργή της Γαλλίας. 

Όπως έγινε γνωστό ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και «θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες»,

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.

Μεγάλη Βρετανία: Η συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητά μας 

Τη συμφωνία AUKUS για την ασφάλεια υπεραμύνθηκε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Η Τρας σημείωσε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Telegraph, πως η στάση του Λονδίνου επιδεικνύει «αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια στρατηγική συνεργασία έναντι της Κίνας, τη συμφωνία AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων προκάλεσε την οργή του Παρισιού. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Αντιθέτως, το Παρίσι έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο, σε ειρωνικό τόνο, για τον «σταθερό οπορτουνισμό» της Βρετανίας.

Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πέρασε» του Τραμπ – Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια να συνεχιστούν τα έργα της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το έργο είναι αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενοι τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του
Το «Marine One» του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο όπου γίνονται εργασίες για τη νέα αίθουσα χορού
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα