Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

AUKUS: Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν – Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις

AUKUS: Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν – Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Σημειώνεται πως η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται μετά τη σύναψη της αμυντικής συμφωνίας AUKUS ανάμεσα σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που είχε ως αποτέλεσμα την οργή της Γαλλίας. 

Όπως έγινε γνωστό ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και «θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες»,

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.

Μεγάλη Βρετανία: Η συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητά μας 

Τη συμφωνία AUKUS για την ασφάλεια υπεραμύνθηκε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Η Τρας σημείωσε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Telegraph, πως η στάση του Λονδίνου επιδεικνύει «αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια στρατηγική συνεργασία έναντι της Κίνας, τη συμφωνία AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων προκάλεσε την οργή του Παρισιού. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Αντιθέτως, το Παρίσι έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο, σε ειρωνικό τόνο, για τον «σταθερό οπορτουνισμό» της Βρετανίας.

Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις