Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Astol: To πιο γραφικό νησάκι της Σουηδίας που αξίζει να επισκεφθείτε

Astol: To πιο γραφικό νησάκι της Σουηδίας που αξίζει να επισκεφθείτε

Το νησί Astol στην δυτική πλευρά της Σουηδίας εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους που θέλουν να απομονωθούν από την πολυκοσμία και την φασαρία που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις, καθώς στην περιοχή δεν κυκλοφορούν ούτε αυτοκίνητα.

Έτσι, οι επισκέπτες που επιζητούν στιγμές ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και ηρεμίας, μπορούν να περπατήσουν στα σοκάκια του νησιού, να απολαύσουν τις μαγευτικές εικόνες που προσφέρουν τα ξύλινα και κατάλευκα σπιτάκια με τις κόκκινες και μπλε στέγες, καθώς και να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές με θαλασσινά.

Το νησί βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή του αρχιπελάγους Bohuslan μεταξύ των νησιών Marstrand και Tjorn, ενώ διαμένουν περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι.

Μάλιστα, την περίοδο της ακμής του κλάδου της αλιείας (κυρίως με ρέγγες), ο αριθμός των κατοίκων ήταν διπλάσιος, με αποτέλεσμα στο νησί να υπάρχουν περισσότερες από 20 αλιευτικές μηχανότρατες, ωστόσο, αρκετοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί για βιοποριστικούς λόγους κατά την διάρκεια της δεκαετία του 1970.

Σήμερα, οι ντόπιοι ψαράδες συνεχίζουν την παράδοση, αλιεύοντας κυρίως καραβίδες, καβούρια καθώς και αστακούς.

Ποια είναι, όμως, η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε για τα φθάσετε σ’αυτόν τον επίγειο παράδεισο; Η απόσταση με αυτοκίνητο από την πόλη Γκέτεμποργκ στο παραθαλάσσιο χωριό Ronnang διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Υπάρχουν, επίσης, και δρομολόγια με λεωφορείο για το εν λόγω χωριό από τον τερματικό σταθμό (Nils Ericson) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Γκέτεμποργκ.

Στην είσοδο του χωριού, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης, απ΄ όπου, στην συνέχεια, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά μέχρι να φθάσετε στο τοπικό λιμάνι και να πάρετε το φέρι μποτ για το ψαροχώρι, με το δρομολόγιο να διαρκεί επιπλέον 20 λεπτά. Μάλιστα, τα δρομολόγια των πλοίων είναι πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Επιπρόσθετα, στο λιμάνι του νησιού για τους επισκέπτες (Astol Gashtamn), υπάρχουν περίπου 80 διαθέσιμες θέσεις για ιστιοπλοϊκά σκάφη, δίπλα ακριβώς από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων. Στο νησί υπάρχει μια καφετέρια, όπου μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας, αλλά και το μεσημεριανό γεύμα σας.

Ωστόσο, το πιο γνωστό μέρος στο νησί για φαγητό είναι το εστιατόριο Astols Rokeri, όπου σερβίρονται πιάτα με καπνιστά ψάρια και οστρακοειδή, ενώ στους τοίχους του καταστήματος υπάρχουν παλιές φωτογραφίες με τους ψαράδες και τα σκάφη τους.

Σε περίπτωση, βέβαια, που επισκεφθείτε το νησί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τότε, θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε το παραδοσιακό και εορταστικό Jurord (χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε στιλ μπουφέ) που περιλαμβάνει πέντε έως επτά διαφορετικά πιάτα: βούτυρο, τυρί, τουρσιά, αλλαντικά, κεφτεδάκια, λουκάνικα, παντζαροσαλάτα, τραγανά ψωμάκια, καπνιστό σολομό, μπακαλιάρο, ψητή ρέγγα, χέλια, καθώς και οστρακοειδή, που συνοδεύονται από σάλτσες και ντιπ.

Οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να βουτήξουν στα μαγευτικά νερά του νησιού, ανάμεσα από τα τραχιά βράχια. Επιπλέον, υπάρχει και μια νεροτσουλήθρα για παιδιά που καταλήγει σε ρηχά νερά.

Στο νησί υφίσταται και ένα μουσείο (Herbygsmuseum) με την ιστορία του νησιού ήδη από τον 18ο αιώνα με αντικείμενα και φωτογραφίες με τους αλιείς της τότε εποχής, καθώς και ένα πάρκο μ΄ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο σε ψαράδες που έχουν χαθεί στην θάλασσα. Στο νησάκι, λειτουργεί, τέλος, και μια γκαλερί (Roda Stugan), όπου εκτίθενται έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις