Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Baby Reindeer: «Θα κινηθώ νομικά κατά του Netflix, δέχομαι απειλές» ξεσπά η «αληθινή Μάρθα»

Baby Reindeer: «Θα κινηθώ νομικά κατά του Netflix, δέχομαι απειλές» ξεσπά η «αληθινή Μάρθα»
Reuters

Το «Baby Reindeer» του Netflix είναι η σειρά για την οποία μιλάνε όλοι αυτόν τον καιρό. Πρωταγωνιστεί ο Ρίτσαρντ Γκαντ ως μια εκδοχή του ίδιου του εαυτού, ένας stand up κωμικός ο οποίος δουλεύει ως μπάρμαν, ο οποίος αποκτά μια stalker την Μάρθα.

Στη σειρά του Netflix ο «Ντόνι» (ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ρίτσαρντ Γκαντ) γνωρίζει για πρώτη φορά την «Μάρθα» όταν εκείνη μπαίνει στο μπαρ όπου εργάζεται δείχνοντας πολύ στενοχωρημένη. O μπάρμαν-κωμικός της προσφέρει δωρεάν μια κούπα τσάι, αφού εκείνη δεν έχει λεφτά να πληρώσει και από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ο εφιάλτης του.

Η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα που φέρεται να αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα της εμμονικής stalker «Μάρθας» της σειράς του Netflix «Baby Reindeer» έσπασε τη σιωπή της για πρώτη φορά στον Πιρς Μόργκαν για τη σχέση της με τον δημιουργό της σειράς.

Η 58χρονη γυναίκα αποκάλυψε ότι δεν έχει παρακολουθήσει τη σειρά αλλά ότι αναγνωρίζει τον εαυτό της ως «Μάρθα». Μάλιστα υποστήριξε ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της στο διαδίκτυο από ανθρώπους που τη συνέδεσαν με την ηρωίδα της σειράς.

Ενώ αρνείται ότι μοιάζει με την ηρωίδα Μάρθα της σειράς, εξήγησε γιατί επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά της. «Στο ίντερνετ, διάφορα λαγωνικά με εντόπισαν και με κυνήγησαν και με απείλησαν πως θα με σκότωναν. Οπότε δεν ήταν πραγματικά επιλογή. Αναγκάστηκα να μπω σε αυτή την κατάσταση και να το κάνω», δήλωσε η Χάρβεϊ.

Η Χάρβεϊ αρνήθηκε ότι παρακολουθούσε τον κωμικό, πως επιτέθηκε στη φίλη του και στον ίδιο, ότι καθόταν για ώρες και μέρες έξω από το σπίτι του και πως είχε έρθει σε επικοινωνία με τους γονείς του.

Η συνέντευξή της Φιόνα Χάρβεϊ στον Πιρς Μόργκαν:

Αρνήθηκε επίσης ότι είχε στείλει στον Γκαντ 41.000 emails, εκατοντάδες φωνητικά μηνύματα και γράμματα. Συγκεκριμένα, είπε στον Μόργκαν πως του έστειλε μόνο μερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα γράμμα με το ταχυδρομείο και μερικά μηνύματα στο Twitter.

Ακόμη είπε πως: «Νομίζω ότι αυτός ήθελε πάντα να βγει αυτό στη φόρα. Δεν νομίζω ότι του έστειλα τίποτα. Μπορεί να υπήρξαν μερικά email, αστεία πειράγματα, αλλά αυτό είναι όλο».

Η ίδια υποστήριξε ότι συνάντησε τον Γκαντ σε μια παμπ στο Λονδίνο «πέντε ή έξι» φορές και μια φορά αστειεύτηκε στον κωμικό λέγοντας ότι της θύμιζε μια κούκλα «ταρανδάκι» που είχε ως παιδί, η οποία ενέπνευσε και τον τίτλο της σειράς.

Η Χάρβεϊ, η οποία μεγάλωσε στη Σκωτία και σπούδασε νομικά, αρνήθηκε επίσης ότι πήγε στη φυλακή για οποιοδήποτε αδίκημα.

Σφοδρές επικρίσεις κατά του Πιρς Μόργκαν

Ο Πιρς Μόργκαν έθεσε μία σειρά από ερωτήσεις στην 58χρονη γυναίκα, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στη σειρά του Netflix που έχει παγκόσμια απήχηση.

Ωστόσο, τόσο οι απαντήσεις της Χάρβεϊ όσο και οι προθέσεις του παρουσιαστή έχουν διχάσει τα social media, με σχολιαστές να υποστηρίζουν ότι η γυναίκα φέρεται να είναι ψυχικά άρρωστη και να κατηγορούν τον παρουσιαστή Μόργκαν ότι την εκμεταλλεύεται για τα views.

Κάποιοι έγραψαν στο X (πρώνη Twitter) πως είναι «επικίνδυνο», «ανεύθυνο» να την καλούν σε συνέντευξη καθώς έχει σοβαρά προβλήματα και όλη αυτή η προβολή μόνο σε κακό μπορεί να βγει.

Και η ίδια η Φιόνα επιτέθηκε στον παρουσιαστή μετά την συζήτηση που είχαν λέγοντας πως αισθάνθηκε ότι της την είχαν «στήσει» κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στην εκπομπή του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής της με τον Μόργκαν, η Χάρβεϊ αναφερόταν συνεχώς σε συγκεκριμένες σκηνές από τη σειρά που «δεν εκτυλίχθηκαν έτσι στην πραγματικότητα», προκειμένου να δείξει ότι πρόκειται για δημιούργημα της «αρρωστημένης» φαντασίας του κωμικού «με στόχο να βγάλει χρήματα».

Για παράδειγμα, είπε ότι δεν είχε ποτέ τσακώσει τον Γκαντ να την κρυφοκοιτάζει από το παράθυρο του σπιτιού της, και διέψευσε κατηγορηματικά ότι του είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε ένα απομονωμένο δρομάκι.

Το τρέιλερ της σειράς:

Η Χάρβει είπε ότι τελευταία 5 χρόνια έχει σχέση με έναν δικηγόρο, αρνούμενη πάντως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για το εάν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στον Ρίτσαρντ, είπε: «Άσε με ήσυχη, παρακαλώ. Βρες ζωή, βρες μια σωστή δουλειά. Είμαι τρομοκρατημένη με αυτό που έκανες».

Επίσης, τόνισε πως θα κινηθεί «οπωσδήποτε» νομικά εναντίον του ίδιου και του Netflix.

Σημειώνεται πως μετά την επιτυχία της σειρά στο Netflix, οι θεατές άρχισαν να κάνουν εικασίες και να αναζητούν τους πραγματικούς χαρακτήρες.

Ο κωμικός που πρωταγωνίστησε στην ιστορία της ζωής του είχε δημοσιεύσει ένα Instagram story στο οποίο ζητούσε από τον κόσμο να μην προσπαθούν να βρουν τους ανθρώπους πίσω από τους ήρωες της σειράς λέγοντας πως «δεν είναι αυτό το νόημά της».

Επίσης, στέλεχος του Netflix ισχυρίστηκε ότι οι παραγωγοί πήραν κάθε μέτρο προφύλαξης για να προστατεύσουν τους πραγματικούς ανθρώπους που ενέπνευσαν τους χαρακτήρες της σειράς Baby Reindeer, αφού οι θεατές κατάφεραν να εντοπίσουν την «αληθινή Μάρθα». 

«Τελικά, είναι προφανώς πολύ δύσκολο να ελέγξουμε τι κάνουν οι θεατές, ιδίως σε έναν κόσμο των social media» είπε και συνέχισε:

«Προσωπικά δεν θα αισθανόμουν άνετα με έναν κόσμο στον οποίο θα αποφασίζαμε ότι ήταν καλύτερα να φιμωθεί ο Ρίτσαρντ και να μην του επιτραπεί να πει την ιστορία του». 

Πληροφορίες από Guardian και Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις