Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Blue Monday: Γιατί θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Blue Monday: Γιατί θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Blue Monday του 2022 είναι η σημερινή Δευτέρα (17.1.2022), η τρίτη του Ιανουαρίου και η πιο καταθλιπτική, σύμφωνα με μια θεωρία που προέκυψε το 2005 και έγινε μέχρι και μαθηματική εξίσωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Blue Monday θεωρείται ως η χειρότερη μέρα του χρόνου, καθώς λέγεται πως αυτή την ημέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται από τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα από τον συνδυασμό του κακού χειμωνιάτικου καιρού, τα οικονομικά χρέη και την απόσταση από τα Χριστούγεννα και το χαρμόσυνο πνεύμα των εορτών, το οποίο θα επιστρέψει σε ένα χρόνο.

Μάλιστα, ο μαθηματικός Κλιφ Άρναλ, δημιούργησε μια μαθηματική εξίσωση που περιλαμβάνει έξι παράγοντες και εκφράζει, έτσι, την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αυτή αποτελείται από τους εξής παράγοντες: καιρός (W), χρέη (D), μηνιαίος μισθός (d), χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) και προκύπτει το [W+(D-d)]xTQ/MxNA.

Η πρώτη Blue Monday καταγράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2005 και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους που έβαλαν κι έτσι μελαγχολούν.

Βέβαια, η Blue Monday ξεκίνησε ως διαφημιστική καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία από το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, το οποίο όρισε μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου ώστε ο κόσμος να ταξιδέψει, να «κλείσει τις διακοπές του και να διώξει τη στεναχώρια και την κατάθλιψη».

Η Blue Monday δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και παραμένει απλά σαν θεωρία. Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης και αντιμετώπισης των αρνητικών παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Η Blue Monday έχει γίνει και τραγούδι από το συγκρότημα New Order, το οποίο κάθε άλλο παρά μελαγχολικό είναι:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις