Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Claude Cahun: Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Γαλλίδα φωτογράφο

Claude Cahun: Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Γαλλίδα φωτογράφο

Το Google Doodle της Δευτέρας (25.10.2021) είναι αφιερωμένο στη σπουδαία Γαλλίδα φωτογράφο, Claude Cahun, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 127 χρόνια από τη γέννησή της στη Νάντη της Γαλλίας, με το όνομα Lucy Renee Mathilde Schwob.

Η Claude Cahun, που τιμάται σήμερα από τη Google, ήταν παιδί ιδιοκτήτη εφημερίδας και εγγονή του σημαντικού καλλιτέχνη της Γαλλίας, David Leon Cahun. Μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από δημιουργικότητα και όταν ήταν 14 ετών, γνώρισε τον σύντροφό της, Μαρσέλ Μουρ, ο οποίος έμεινε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής της ενώ ήταν και καλλιτεχνικός της συνεργάτης.

https://twitter.com/GoogleDoodles/status/1452485099195338752

Η Κλοντ Καέν ξύρισε το κεφάλι της το 1919 όταν είχε μετακομίσει στο Παρίσι και υιοθέτησε το συγκεκριμένο ουδέτερο προς το φύλο όνομα με το οποίο έγινε γνωστή, θέλοντας έτσι να εξεγερθεί ενάντια στην κοινωνική σύμβαση.

Η λογοτεχνία και η μελαγχολική αυτοπροσωπογραφία ήταν η διέξοδος της Καέν για να εξερευνήσει τη ρευστότητα του φύλου και να την απεικονίσει, όπως για παράδειγμα στη σειρά του 1927 «I’m in training, don’t kiss me», στην οποία η καλλιτέχνις απεικονίζεται με κοστούμια ως μια θηλυκοποιημένη αρσιβαρίστρια.

https://twitter.com/_Shane_Chan_/status/1452384018675089409

Θόλωνε, έτσι, τα στερεότυπα μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου φύλου, κάτι που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, κάτι που της έφερε το Μετάλλιο της Γαλλικής Ευγνωμοσύνης το 1951 από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Σε όλη της τη ζωή η Claude Cahun χρησιμοποίησε την ίδια της την εικόνα προκειμένου να διαλύσει τα κλισέ γύρω από την ιδέα της ταυτότητας.

Η Κλοντ Καέν (Claude Cahun) πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου του 1954, σε ηλικία 60 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις