Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

D Day: «Ντα σε ρωσική αντιπροσωπεία, νιέτ στον Πούτιν» για την παρουσία στις εκδηλώσεις της 80ής επετείου στη Γαλλία

D Day: «Ντα σε ρωσική αντιπροσωπεία, νιέτ στον Πούτιν» για την παρουσία στις εκδηλώσεις της 80ής επετείου στη Γαλλία

«Ναι σε ρωσική αντιπροσωπεία, όχι στον Βλαντιμίρ Πούτιν» λένε οι διοργανωτές των εκδηλώσεων για να τιμηθεί στη Γαλλία η 80ή επέτειος της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, η περίφημη D Day.

Ο Πούτιν διαχωρίζεται από την αντιπροσωπεία της Ρωσίας, καθώς ναι μεν πρέπει να τιμηθεί από τη Γαλλία η θυσία του σοβιετικού λαού το 1945, αλλά όχι ο ηγέτης της Ρωσίας που διεξάγει επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπάρχει βέβαια και άλλος ένας λόγος: Εις βάρος του Πούτιν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ρωσίας να αποφεύγει να ταξιδέψει εκτός της χώρας του, παρά μόνον σε απειροελάχιστες περιπτώσεις.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων για την 80ή επέτειο της D Day, με ανακοίνωση που έστειλαν στο πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως «Για περισσότερα από δύο χρόνια τώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τον οποίο η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

«Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προσκληθεί να συμμετάσχει στον εορτασμό της Απόβασης στη Νορμανδία. Εντούτοις, η Ρωσία θα κληθεί να εκπροσωπηθεί, δεδομένης της σημασίας του ρόλου της και της θυσίας του σοβιετικού λαού, ώστε η συμβολή τους στη νίκη το 1945 μπορεί να τιμηθεί», συμπλήρωσαν.

Στις 6 Ιουνίου 1944 (D Day) περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν στη Γαλλία στην αρχή της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας. Στο ανατολικό μέτωπο του Β Παγκοσμίου Πολέμου εκατομμύρια Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις