Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Der Spiegel: Νέα στοιχεία για τις εκρήξεις στους Nord Stream οδηγούν στην Ουκρανία

Der Spiegel: Νέα στοιχεία για τις εκρήξεις στους Nord Stream οδηγούν στην Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Στην Ουκρανία οδηγούν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, αναφέρει σήμερα Παρασκευή (26.5.2023) το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο Ανδρομέδα, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, τονίζει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, τα νέα στοιχεία είναι μηνύματα μέσω email που στάλθηκαν από τη θέση του ιστιοφόρου και οδηγούν στην Ουκρανία ενώ πάνω στην Ανδρομέρα βρέθηκαν και ίχνη ενός εκρηκτικού, της κυκλοτετραμεθυλενοτετρανιτραμίνης, «πολύ διαδεδομένου τόσο στη Δύση όσο και στην πρώην ανατολική Ευρώπη».

Οι εκρήξεις στους Nord Stream εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι πρώτες υποψίες ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση προκαλώντας διάφορες υποθέσεις για τους δράστες αυτής της περίπλοκης από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και διπλωματικά ευαίσθητης επιχείρησης.

Μήνες μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποθαλάσσια επίθεση παραμένει ένα μυστήριο παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις