Κόσμος

Αποκάλυψη τεσσάρων καναλιών: Ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία ύποπτα για προετοιμασία σαμποτάζ στη Βόρεια Ευρώπη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας άλλος «πόλεμος» φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη, με έναν κοινό παρονομαστή: την Ρωσία.

Ο πόλεμος αυτός βασίζεται στις πληροφορίες, τα πιθανά σαμποτάζ και την εν γένει φθορά του «αντιπάλου», με τον στόχο – αυτή τη φορά – να βρίσκεται στις σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σήμερα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της βόρειας Ευρώπης, η Ρωσία εφαρμόζει πρόγραμμα κατασκοπείας στα ύδατα της Βόρειας Ευρώπης και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιεί πολλές δεκάδες πολεμικών και μη πλοίων για αποστολές αναγνώρισης εν όψει εν δυνάμει επιχειρήσεων σαμποτάζ

Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων NRK (Νορβηγία), DR (Δανία), SVT (Σουηδία) και Yle (Φινλανδία), η οποία επικαλείται πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών αυτών, η Μόσχα χρησιμοποιεί για κατασκοπευτικούς λόγους το ωκεανογραφικό σκάφος Amiral Vladimirsky, επισήμως πλοίο επιστημονικών αποστολών.

Κατά την διάρκεια αποστολής στο τέλος του 2022, το πλοίο αυτό έπλευσε κοντά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπέμποντας σε αποστολή αναγνώρισης ενεργειακών υποδομών.

Ομάδα του δικτύου DR πλησίασε με ζόντιακ το Amiral Vladimirsky. Δύο στρατιώτες με μπαλακλάβα και όπλα στα χέρια βγήκαν στην γέφυρα για να της δείξουν ότι εντοπίσθηκε, σύμφωνα με απόσπασμα που μεταδόθηκε από το δανέζικο δίκτυο.

https://twitter.com/KyivPost/status/1648625124822712320?s=20

Οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών χρησιμοποιούν επίσης αλιευτικά, φορτηγά πλοία, μέχρι και γιοτ, που είναι εξοπλισμένα με μέσα υποβρύχιας παρακολούθησης και ασυρμάτους, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Ο Πόλεμος της Σκιάς» αναφέρεται στην ύποπτη ανακάλυψη από την νορβηγική αστυνομία παλιών σοβιετικών ασυρμάτων μαζί με έναν ασυρματιστή σε κλειδωμένες καμπίνες των ρωσικών αλιευτικών σκαφών.

Στην Σουηδία, 27 τέτοια πλοία έχουν πλεύσει εντός των σουηδικών χωρικών υδάτων και έχουν ελλιμενισθεί σε σουηδικά λιμάνια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην Νορβηγία, σε μία περίοδο δέκα ετών, τουλάχιστον 50 ρωσικά πλοία «είχαν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν παράνομα πληροφορίες», με βάση τα ίχνη τους μέσω της ηλεκτρονικής τους υπογραφής AIS (Automatic Identification System), σύμφωνα με το NRK.

Το ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας που – πετώντας την μπάλαι στην εξέδρα – υποστήριξε ότι η ευθύνη για το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream ανήκει στην Δύση.

«Τα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών έχουν κάνει ένα λάθος στην έρευνά τους. Προτιμούν και πάλι να κατηγορούν αβάσιμα την Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα προτιμούσαμε να δώσουν περισσότερη σημασία στις επιθέσεις κατά του Nord Stream και σε μία διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για αυτές τις πράξεις σαμποτάζ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα
Ηχηρή παρέμβαση της Ζιζέλ Πελικό για απόφαση – σκάνδαλο με ανήλικους βιαστές στη Βρετανία: «Ο βιασμός είναι έγκλημα»
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους, τη στιγμή που τα θύματα υποφέρουν τόσο σκληρά» είπε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας
Η Ζιζέλ Πελικό
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – «Έκανε πτήση περίπου 80 χιλιομέτρων» λένε οι Νοτιοκορεάτες
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μετά τις 19 Απριλίου, όταν η χώρα είχε κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα