Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ενέργειας ελέγχονται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ενέργειας ελέγχονται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας στη Γερμανία ερευνώνται για καταγγελίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δηλαδή η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών, εξετάζει την περίπτωση δύο δημοσίων υπαλλήλων «που εμπλέκονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό σε βασικές θέσεις» και μπορεί να είναι κατάσκοποι του Κρεμλίνου.

Εάν επιβεβαιωθεί, η υπόθεση θα αντιπροσωπεύει μια θεαματική παραβίαση της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το δημοσίευμα.

Το υπουργείο τελεί υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υπηρετεί και ως αναπληρωτής του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η Γερμανία συζητά εδώ και μήνες τις προσπάθειες να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θα αντικαταστήσει από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του Κατάρ, της Νορβηγίας και του Καναδά. Ο Χάμπεκ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνιζαν συχνά πόσο αποφασισμένοι είναι να απαλλάξουν τη Γερμανία από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομίας, «πολλά έγγραφα… ήταν γεμάτα κατανόηση για τη ρωσική άποψη και ήταν εντυπωσιακό ότι η επιχειρηματολογία συχνά δεν ταίριαζε με την επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε το δημοσίευμα της Die Zeit.

Έπειτα από έρευνα για τους υπόπτους, το υπόβαθρό τους και το ταξιδιωτικό τους προφίλ, η υπηρεσία πληροφοριών στη Γερμανία βρήκε «παρατυπίες», όπως μια περίπτωση επίσκεψης στη Ρωσία, ενώ γίνεται λόγος και για «συναισθηματική εγγύτητα με τη Ρωσία». Μια τέτοια εγγύτητα από μόνη της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταδικαστική απόδειξη, δεδομένου ότι πολλοί από την πολιτική ελίτ του Βερολίνου διατηρούν εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με το Κρεμλίνο, ανέφερε η σχετική έκθεση.

Εάν, ωστόσο, οι υποψίες επαληθεύονταν, το περιστατικό θα σήμαινε μια μεγάλη αποτυχία για τη Γερμανία και την τρέχουσα κυβέρνησή της, καθώς και «θρίαμβο» για τον Πούτιν, που θα έχει καταφέρει να παρέμβει αποτελεσματικά στα εσωτερικά άλλου κράτους προς όφελος της Ρωσίας.

Πηγή: OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις