Κόσμος

Η Αίγυπτος στη δίνη του εμφυλίου μετά το πραξικόπημα – Κρατείται από το στρατό ο Μόρσι – Χάος και βία με τέσσερις νεκρούς

- Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται «προληπτικά» στο υπουργείο Άμυνας
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να του ασκηθεί δίωξη μετά το πραξικόπημα
- Άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και οπαδούς της αντιπολίτευσης
- Έκλεισε κανάλια ο στρατός και συνέλαβε δημοσιογράφους
- Εκκενώθηκε η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο

Μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, τα όνειρα των Αιγυπτίων για δημοκρατία, ποδοπατήθηκαν.

Ο στρατός έκανε αυτό που περίμεναν όλοι τις τελευταίες μέρες: έριξε με πραξικόπημα τον Μοχάμεντ Μόρσι και ανέλαβε την εξουσία. Από την εποχή της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μπουμπάρακ, το προσπαθούσε.

Ο στρατός κρατά τον Μοχάμεντ Μόρσι, όχι στο σπίτι του αλλά στο υπουργείο Άμυνας. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Μόρσι κρατείται και μάλιστα «προληπτικά», κάτι που δείχνει πως ο στρατός δεν αποκλείεται να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου.

Πριν συλληφθεί, ο Μόρσι, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του είχε δηλώσει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Εκτός από τον Μόρσι, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Τετάρτη μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλους ηγέτες του κινήματος. Ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί, συνελήφθη μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας.

Σύμφωνα με όσα μετέφωσε το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας.

Ο εμφύλιος είναι ξανά προ των πυλών της Αιγύπτου. Οι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καΐρου ή άλλων πόλεων για την ανατροπή του Μόρσι, έγιναν μάχες με μολότοφ, πυροβολισμούς και τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες ώρες. Όλοι τους υποστηρικτές του Μόρσι, που συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στην πολιτεία Ματρούχ.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε στο Reuters, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια.

Έκλεισε κανάλια ο στρατός

«Μαύρο» σε τρία κανάλια έριξε ο αιγυπτιακός στρατός και προχώρησε σε συλλήψεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε το πραξικόπημα. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο Reutres πηγές ασφαλείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: Κρατούμενος στο υπουργείο Άμυνας ο Μόρσι, ο στρατός στην εξουσία

Μετά το πραξικόπημα με “ραντεβού” ο στρατός προκήρυξε εκλογές – Πυροτεχνήματα στην Ταχρίρ

Πραξικόπημα στην Αίγυπτο – Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μόρσι

Παίζει με τον εμφύλιο και την φωτιά η Αίγυπτος – Τι λένε οι ΗΠΑ αντίδραση της Συρίας

Ενωτικό μήνυμα από τον στρατό της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα – Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρος και θα γίνουν νέες εκλογές

ΒΙΝΤΕΟ: Απο τον Μουμπάρακ στον Μόρσι σε 90 δευτερόλεπτα

Αίγυπτος: Οι σύμμαχοι του Μόρσι τον καλούν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Αίγυπτος: Ποιός ειναι ο στρατηγός που ετοιμάζεται να αναλάβει

Η πιο κρίσιμη ημέρα! Ρέει το αίμα στην Αίγυπτο – 16 νεκροί και 200 τραυματίες!

Σοκάρει ο ομαδικός βιασμός δημοσιογράφου στην πλατεία Ταχρίρ (VIDEO)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης