Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η Αυστρία δεν ερεύνησε το αεροπλάνο του Μοράλες στη Βιέννη, λέει ο πρόεδρος Φίσερ

Η Αυστρία δεν ερεύνησε το αεροπλάνο του Μοράλες στη Βιέννη, λέει ο πρόεδρος Φίσερ

Οι αυστριακοί αξιωματούχοι δεν ερεύνησαν το προεδρικό αεροπλάνο της Βολιβίας για το φυγά πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αυστρίας, επιδιώκοντας να εκτονώσει μια διπλωματική διένεξη σχετικά με το επεισόδιο αυτό.

Ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου επιβιβάσθηκε στο αεροσκάφος την Τρίτη για να διαπιστώσει γιατί αυτό προσγειώθηκε στη Βιέννη αναφέροντας τεχνικά προβλήματα, αλλά “δεν έγινε επίσημη επιθεώρηση”, δήλωσε προς την εφημερίδα “Κούριερ” ο Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Τα σχόλια του Φίσερ, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, φαίνεται πως έχουν στόχο να αποσαφηνίσουν αντιφατικές αφηγήσεις για το πώς αντιμετωπίσθηκε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες όταν επέστρεφε αεροπορικώς στη χώρα του από μια διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Η Βολιβία διαμαρτυρήθηκε αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο τους, επειδή διατυπώνονταν εικασίες ότι ο Μοράλες μετέφερε τον Σνόουντεν στη Λατινική Αμερική.
Η διπλωματική ένταση αυξήθηκε αφού το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Βιένη και αυστριακοί αξιωματούχοι είπαν αρχικά ότι πήραν επίσημη άδεια να το επιθεωρήσουν αναζητώντας τον Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται επειδή δημοσιοποίησε πληροφορίες για αμερικανικά προγράμματα κατασκοπείας. Η Βολιβία επέμεινε πως δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια επιθεώρηση.

“Κάποιος από το προσωπικό του αεροδρομίου πήγε στο αεροπλάνο ή τον πιλότο αφού προσγειώθηκε για να ρωτήσει για τη φύση του τεχνικού προβλήματος”, φέρεται να δήλωσε ο Φίσερ.

“Ο αυστριακός αξιωματούχος ενημερώθηκε ότι το πρόβλημα είχε ήδη διορθωθεί και είδε με την ευκαιρία αυτή ότι το αεροπλάνο ήταν άδειο … Δεν κοίταξε κάτω από τα καθίσματα. Δεν έγινε επίσημη επιθεώρηση, αλλά κανείς άλλος δεν βρέθηκε μέσα στο αεροπλάνο”, πρόσθεσε ο Φίσερ.

Όταν πιέσθηκε να πει αν αυτό σημαίνει πως οι Αυστριακοί δεν ερεύνησαν το αεροπλάνο, απάντησε: “Δεν έγινε έρευνα με την ιατροδικαστική έννοια. Επίσης δεν υπήρχε και λόγος να γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το αεροπλάνο ενός προέδρου ανήκει στην ‘επικράτειά του’ και δεν μπορεί να ερευνηθεί εύκολα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίποινα Μοράλες για το… καψώνι: Απειλεί να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ

Έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Λ. Αμερικής για την εκτροπή του αεροσκάφους του Μοράλες στην Αυστρία

Ο Μοράλες απειλεί την Ευρώπη με νομικές ενέργειες, μετά τον αποκλεισμό του αεροσκάφους του

Αναχώρησε από τη Βιέννη το αεροπλάνο του Μοράλες – Έντονες αντιδράσεις στη Βολιβία για τον αποκλεισμό του

Η Ισπανία είχε δώσει άδεια στο αεροπλάνο του Μοράλες – “Έγινε έλεγχος στο αεροσκάφος”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε