Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Σκωτία απειλεί με βέτο το Brexit! “Χαστούκι” Βρυξελλών στο Εδιμβούργο: “Καμία διαπραγμάτευση! Βγαίνετε από την Ε.Ε. ως Βρετανία”

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Η πρωθυπουργός της Σκωτίας απειλεί να μπλοκάρει το Brexit μέσω της Βουλής!
– Μετά την Αγγλία, οι Βρυξέλλες δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο και στη Σκωτία
– Απορρίπτουν το ενδεχόμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων και διαμηνύουν: Παραμονή μόνο με νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις
– “Βγαίνει όλη η Βρετανία μετά το Brexit” το μήνυμα που έστειλαν στην Νίκολα Στέρτζον
– Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός θέλει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα στα επόμενα δυο χρόνια και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για παραμονή
– “Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να μείνει το 2014 δεν υπάρχει πια” δήλωσε

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ραγδαίες! Το Brexit έχει σοκάρει τους πάντες και η Σκωτία συνεχίζει να υψώνει το… λάβαρο της επανάστασης σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Βρετανίας προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον απείλησε πως η Βουλή της χώρας μπορεί να μπλοκάρει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ασκώντας βέτο!

Μπορεί στο βρετανικό δημοψήφισμα να επικράτησε το Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain αλλά στη Σκωτία τα ποσοστά ήταν 62% υπέρ του Remain και 38% υπέρ του Leave. Μιλώντας την Κυριακή στο BBC, η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε πως θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να αρνηθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να νομιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όταν η Στέρτζον ρωτήθηκε για το αν σκέφτεται να ζητήσει από τα μέλη της Βουλής της Σκωτίας (όπου το κόμμα της έχει τις 63 από τις 129 έδρες) να μην στηρίξουν τη νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος, απάντησε «φυσικά». «Αν η Βουλή της Σκωτίας έκρινε στη βάση του τι είναι συμφέρον για τη χώρα, τότε η επιλογή του να πούμε πως “κοιτάξτε, δεν θα ψηφίσουμε για κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Σκωτίας”, φυσικά αυτό είναι στο τραπέζι».

Η δήλωση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στο Brexit προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή των Συντηρητικών της Σκωτίας Adam Tomkins, που μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για… ανοησίες. “Πολλές ανοησίες ακούγονται για το ότι το Holyrood (σ.σ. Βουλή της Σκωτίας) έχει τη δύναμη να μπλοκάρει ή να ασκήσει βέτο στο Brexit. Δεν έχει καμία τέτοια δύναμη”. Και σε δεύτερο tweet πρόσθεσε πως η Βουλή μπορεί να αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να μπλοκάρει την απόφαση.

Όλα αυτά ενώ η Σκωτία “ονειρεύεται” την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελε να πιστεύει το Εδιμβούργο. Και ήδη οι Βρυξέλλες έκλεισαν και μάλιστα με ηχηρό τρόπο την… πόρτα, κόβοντας κάθε συζήτηση.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ήταν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και η συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας και την Βορείου Ιρλανδίας. Η πρώτη, άλλωστε, είχε κάνει το δικό της δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτησία της ή όχι από τη Βρετανία. Τότε είχε βγεί το… Bremain.

Τόσο στις δηλώσεις της το πρωί της Παρασκευής (24.06.2016) όσο και το Σάββατο (25.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε και κάτι άλλο όμως, εξίσου σημαντικό: πως θα αναζητήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραμονή της χώρας της στην Ε.Ε.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον”, επέμεινε, με δηλώσεις της την Κυριακή (26.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, επαναλαμβάνοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι “πολύ πιθανό” τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. “Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε”, δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας”, δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

“Πόρτα” από τις Βρυξέλλες

Όσο κι αν θέλει η Στέρτζον να μιλήσει απευθείας με τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η Σκωτία είναι μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Και σύμφωνα με τη Scottish Mail αυτή ήταν και η… “απάντηση” που έλαβε από τις Βρυξέλλες. “Ξεχάστε το” με λίγα λόγια. Η Σκωτία ως μέλος της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε. Κι αν θέλει να παραμείνει, θα πρέπει πρώτα να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Scottish Mail, η Κομισιόν διεμήνυσε στην κυβέρνηση του Εδιμβούργου ήδη ότι δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση από την έξοδο ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί δηλαδή ένα μέρος ενός κράτους να παραμείνει στην Ε.Ε. αν το κράτος – μέλος της Ένωσης αποφασίσει να αποχωρήσει. Και αν η Σκωτία θέλει να παραμείνει, ως ανεξάρτητο κράτος πια, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία θα πάρει χρόνια και υπό συγκεκριμένες, πως η Σκωτία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη και να κάνει εθνικό της νόμισμα το ευρώ και να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Αγγλία!

Πηγή: BBC, Daily Mail, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε