Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Iνδονησία: 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες στην Τζακάρτα

Iνδονησία: 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες στην Τζακάρτα

Οι πλημμύρες, η σφοδρή βροχόπτωση και οι διακοπές ρεύματος ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε διάφορες συνοικίες της Τζακάρτας σήμερα, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες, που επιτείνονται από το φαινόμενο Λα Νίνια, μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στην ανατολική και νότια Τζακάρτα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μετά την καταρρακτώδη περιοχή που έπληξε την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χειρότερα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες τα σπίτια κατά μήκος του ποταμού Σιλιβούνγκ.

«Αν τα νερά ανέβουν, θα χρειαστεί να καταφύγουμε κάπου αλλού. Αν μείνουν στο ύψος που είναι τώρα, νομίζω ότι θα αποφασίσουμε να μην φύγουμε», είπε ένας κάτοικος, ο Ίστι Μπαρόκα, το σπίτι του οποίου έχει πλημμυρίσει. Όπως εξήγησε, πρόλαβαν να μεταφέρουν τα περισσότερα έπιπλά τους στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Ωστόσο, οι ξύλινες κατοικίες κατά μήκος του ποταμού έχουν εν μέρει βυθιστεί στα λασπόνερα. Μικρά παιδιά έπαιζαν στο νερό, που τους ερχόταν μέχρι τη μέση, μπροστά από τα σπίτια τους.

Οι πυροσβέστες απομάκρυναν ορισμένους ηλικιωμένους και νήπια από τις πληγείσες περιοχές.

Η υπηρεσία μετεωρολογίας, κλιματολογίας και γεωφυσικών ερευνών (BMKG) έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για σφοδρές βροχές στην Ιάβα, το Μπαλί και τμήματα της ανατολικής Ινδονησίας.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδονησία, ιδίως κατά την εποχή των βροχών, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο ο πρόεδρος Τζόκο Βιντόντο είχε προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο Λα Νίνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφές στις καλλιέργειες. Η BMKG προέβλεπε ότι ο όγκος της βροχής ενδέχεται να αυξηθεί κατά 20-40% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Πριν από λίγες ημέρες είχε πλημμυρίσει ένα εργοστάσιο όπου φτιάχνονται υφάσματα μπατίκ με την παραδοσιακή μέθοδο της βαφής τους, με αποτέλεσμα να κατακλυσθεί και ένα γειτονικό χωριό με σουρεαλιστικά νερά σε κόκκινες αποχρώσεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις