Κυριακή, 21 Απρ.
20oC Αθήνα

Instagram: Απάτη το viral trend με τα κατοικίδια και τα δέντρα

Instagram: Απάτη το viral trend με τα κατοικίδια και τα δέντρα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Απάτη είναι τελικά το νέο trend στο Instagram που έγινε viral τα τελευταία 24ωρα με χιλιάδες φωτογραφίες κατοικίδιων να κατακλύζουν τα stories ώστε με κάθε φωτογραφία να φυτευτεί και ένα δέντρο στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το Instagram παρέχει τη δυνατότητα του «Add Yours», που αποτελεί ένα νέο αυτοκόλλητο στα ημερήσια stories της εφαρμογής για την αλληλεπίδραση των χρηστών. Το κείμενο στο αυτοκόλλητο έγραφε ότι «θα φυτέψουμε ένα δέντρο για κάθε φωτογραφία κατοικίδιου» και αμέσως έγινε viral. 

Ουσιαστικά, το trend ξέφυγε από τον έλεγχο και έτσι έγιναν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια σχετικές δημοσιεύσεις, με πολλούς χρήστες να ρωτάνε «ποιος θα φυτέψει τόσα δέντρα», αφού κανείς δεν μπορούσε να βρει ποιος το ξεκίνησε. Ο λογαριασμός Plant A Tree Co. ανέλαβε την ευθύνη, εξηγώντας σε μια δημοσίευσή του, ότι έκανε το αρχικό post αλλά τελικά το διέγραψε μετά από 10 λεπτά καθώς δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το τεράστιο εγχείρημα λόγω έλλειψης πόρων.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plant A Tree Co. (@plantatreeco)

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενέργειες του οργανισμού Plant A Tree αμφισβητούνται ως προς την αυθεντικότητά τους και την πραγματοποίηση του σκοπού που πρεσβεύουν. 

Δημοσιεύματα από το 2019 και το 2020 αποκαλύπτουν ότι μάλλον πρόκειται για απάτη, καθώς η λειτουργία του οργανισμού είναι αρκετά σκιώδης. Η ιστοσελίδα Fake Website Buster, που ξεσκεπάζει τέτοιου τύπου απάτες, χαρακτηρίζει τον οργανισμό Plant A Tree ως «πιθανή απάτη» διότι δεν αναφέρονται πουθενά ούτε ονόματα των διοικούντων ούτε πού βρίσκονται τα γραφεία του ενώ δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ αποδείξεις ότι οι τα χρήματα που τους δίνονται, πηγαίνουν όντως στις δωρεές πως θα κάνουν.

Σε παλαιότερες δημοσιεύσεις τους, έχουν ζητήσει τον… οβολό των χρηστών του Instagram για να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών του 2020 στην Αυστραλία, κάνοντας αναδημοσίευση της αρχικής φωτογραφίας στο Instagram.

Σε μια άλλη δημοσίευση, έγραφαν ότι μόνο με μια αναδημοσίευση σε story, θα φυτευτούν 100 δέντρα. Η αρχική φωτογραφία έχει πλέον διαγραφεί, χωρίς καμία εξήγηση.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη you (@obliviously_meef)

Οι υποψίες για τη δράση του οργανισμού φούντωσαν όταν ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram, στην οποία αναφερόταν ότι «με ένα like θα δοθούν 10 cents στο κίνημα Black Lives Matter». Σε αυτές τις υποψίες, ήρθε να προστεθεί και το γεγονός, ότι στην ιστοσελίδα του οργανισμού πωλούνται δωρεάν κοσμήματα, για τα οποία ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πληρώνει μόνο το κόστος των μεταφορικών και με κάθε αγορά, θα φυτεύεται και ένα δέντρο.

Βέβαια, αρκετοί είναι οι χρήστες του Twitter που δεν δίνουν τόση σημασία στο αν ο οργανισμός Plant A Tree είναι απάτη αλλά προτρέπουν όσους θέλουν όντως να προστατέψουν το περιβάλλον φυτεύοντας δέντρα, να το κάνουν με τη βοήθεια τοπικών οργανισμών και όχι μιας αόριστης δημοσίευσης στα social media.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις