Τετάρτη, 29 Μαΐ
24oC Αθήνα

James Webb: Η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο – Πως ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

James Webb: Η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο – Πως ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

Παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιστορική στιγμή, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb. Η έγχρωμη φωτογραφία αποτυπώνει το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που, κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο (ξημερώματα Τρίτης 11.07.2022, ώρα Ελλάδας) παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του πανίσχυρου τηλεσκοπίου της NASA. Αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες από το James Webb.

Η πρώτη φωτογραφία του James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού! 

Τα μικροσκοπικά φώτα, πορτοκαλί, λευκά και κίτρινα είναι γαλαξίες που, σύμφωνα με τη NASA, κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς. Για να βγει αυτή τη πρώτη συγκλονιστική φωτογραφία, το James Webb χρειάστηκε λιγότερο από μια μέρα, ενώ το Hubble μπορεί να χρειαστεί και εβδομάδες! 

Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία από το πρώιμο σύμπαν. Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

https://twitter.com/NASAWebb/status/1546621080298835970?s=20&t=9mcBjmbgztHMqeCIZNziPA

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

 

Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 (4,6 δισεκατομμυρίων ετών), του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, αναφέρει το Reuters.

«Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας. Και σήμερα θα πάρουμε μια “γεύση” από το πρώτο φως που λάμπει από αυτό το παράθυρο. Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια, επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», τόνισε εκστασιασμένος ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτές οι εικόνες θα θυμίσουν στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και θα υπενθυμίσει στον αμερικανικό λαό, ιδίως στα παιδιά μας, ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που κοστίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021. Είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα. Σε μόνιμη τροχιά τέθηκε τον Ιανουάριο σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις