Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κα Μέρκελ μήπως να ευχαριστήσετε τον Σνόουντεν που πλέον δεν σας παρακολουθούν

Κα Μέρκελ μήπως να ευχαριστήσετε τον Σνόουντεν που πλέον δεν σας παρακολουθούν

«Υψίστης σημασίας» χαρακτήρισε τις διατλαντικές σχέσεις η Άνγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

“Οι κατηγορίες (σε βάρος των ΗΠΑ) είναι πολύ σοβαρές. Θα πρέπει να ρίξουμε φως”, είπε η καγκελάριος στην ολομέλεια της Βουλής, πριν από την έναρξη της συζήτησης. Η Μέρκελ, που φέρεται να υπήρξε και η ίδια στόχος παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τόνισε ότι “οι διμερείς σχέσεις και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου δοκιμάζονται από τις υποψίες περί συλλογής εκατομμυρίων δεδομένων από τις ΗΠΑ” και υποστήριξε ότι θα πρέπει “να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης” μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

“Οι Αμερικανοί θα πρέπει να πουν όλη την αλήθεια”, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κατά την έναρξη της συζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχτεί στη χώρα τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος υπήρξε η “πηγή” της διαρροής χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον Τύπο.

“Κυρία Μέρκελ, σκεφτήκατε μήπως έστω για μια στιγμή να ευχαριστήσετε τον κ. Σνόουντεν; Χάρη σ’ αυτόν, το κινητό τηλέφωνό σας δεν παρακολουθείται πλέον”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε. “Χρειαζόμαστε τον κ. Σνόουντεν για να αποκαταστήσουμε όλη την αλήθεια στη Γερμανία”, πρόσθεσε ο βουλευτής, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρώην κατάσκοπο στα τέλη Οκτωβρίου, σε μυστική τοποθεσία στη Ρωσία. Χαρακτηρίζοντας τον Σνόουντεν “μάρτυρα-κλειδί”, ο Στρέμπελε επέμεινε ότι “πρέπει να έρθει στη Γερμανία και να καταθέσει στη δικαιοσύνη και σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή”.

Το Βερολίνο αρνείται να φιλοξενήσει τον Σνόουντεν, γιατί ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις από τις αμερικανικές αρχές για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να ζητηθεί να δώσει κατάθεση από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Η Αριστερά, Γκρέγκορ Γκίζι, επιτέθηκε ευθέως στην καγκελάριο και στους χειρισμούς της. “Δεν σφυρηλατούνται φιλικές σχέσεις έχοντας τη φοβισμένη στάση μιας βρεμένης κότας”, είπε, ζητώντας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν ο οποίος “δεν είναι εγκληματίας”. “Η Γερμανία θα είναι μια κυρίαρχη χώρα εάν δεχτεί την κατάθεση του Σνόουντεν, του παραχωρήσει άσυλο και του εγγυηθεί μια ασφαλή διαμονή”, πρόσθεσε, υπό τις επευφημίες των βουλευτών του κόμματος.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει τους Γερμανούς διαιρεμένους όσον αφορά το θέμα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν: το 46% τάχθηκε υπέρ και το 48% κατά. Οι περισσότεροι όμως (ποσοστό 60%) τον χαρακτηρίζουν ήρωα και μόλις το 14% τον θεωρεί εγκληματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την NSA στο επίκεντρο της Μπούντεσταγκ

Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για τις παρακολουθήσεις

“Η Κύπρος είναι το νησί των κατασκόπων” – Τι υποστηρίζουν Γερμανοί για παρακολουθήσεις

Η CIA πληρώνει 10 εκατ. το χρόνο για παρακολουθήσεις!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε