Κόσμος

Kόλπος του Άντεν: Οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πύραυλο κατά πλοίων, λέει ο στρατός των ΗΠΑ

Bαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων στον Κόλπο του Άντεν, εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης χωρίς να πλήξουν κάποιο από αυτά ούτε να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα (14.03.2024) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν. Ο πύραυλος δεν έπληξε κανένα πλοίο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», συνόψισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).

Κατόπιν, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος» των Χούθι, πρόσθεσε.

Οι υεμενίτες αντάρτες, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Παρότι, για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας· παρότι αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή Ασπίδες· και παρότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι από τον Ιανουάριο, οι αντάρτες όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά διαμυνύουν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρεμλίνο κατά Ζελένσκι: «Προσπαθεί να δείξει στους Ευρωπαίους ότι είναι πολύ γενναίος στρατιώτης»
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι «οι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης πρέπει να γνωρίζουν που βρίσκονται τα καταφύγια γιατί θα χρειαστούν αν συνεχιστεί ο πόλεμος»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Άνδρας «μπούκαρε» σε σπίτι στην Ινδία και αποκεφάλισε με φτυάρι ένα 5χρονο μπροστά στην μητέρα του
Τον άνδρα ξυλοκόπησαν οι χωρικοί που έφτασαν στο σπίτι μετά τα ουρλιαχτά της μητέρας και εκείνος αργότερα υπέκυψε στα τραύματα αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον δρόμο προς το νοσοκομείο
Το 5χρονο αγόρι στην Ινδία
Πάνω από 500 drones και 40 πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της στην Ουκρανία - Ανάμεσα στους 4 νεκρούς, μία 12χρονη
67 άνθρωποι τραυματίστηκαν συνολικά, ανάμεσά τους και παιδιά - Καταστράφηκαν πολυκατοικίες, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια
Πολυκατοικίες
19