Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κόσοβο: Οι δημοτικές εκλογές στο επίκεντρο της συνάντησης της Κ. Άστον με τον πρωθυπουργό

Κόσοβο: Οι δημοτικές εκλογές στο επίκεντρο της συνάντησης της Κ. Άστον με τον πρωθυπουργό

Καλή και εποικοδομητική χαρακτήρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι με θέμα τα επόμενα βήματα στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο.

“Η συνάντηση ήταν πολύ καλή και εποικοδομητική. Πετύχαμε σημαντική πρόοδο στη διαδικασία των εκλογών στο Κόσοβο. Οι πρωθυπουργοί Ντάτσιτς και Θάτσι συμφώνησαν τα μελλοντικά βήματα για την ολοκλήρωση των εκλογών και η κυβέρνηση στην Πρίστινα θα αποφασίσει για τις λεπτομέρειες της μελλοντικής διαδικασίας” ανέφερε η κ. Άστον μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου.

Οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες, που θα ενισχύσει την εξομάλυνση των σχέσεων.

Στο Κόσοβο την Κυριακή διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές που θεωρήθηκαν δοκιμασία για την πορεία των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, καθώς διοργανώθηκαν για πρώτη φορά σε όλο το Κόσοβο και στους δήμους στο βορρά, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός.

Στο βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι σημειώθηκαν επεισόδια όταν μασκοφόροι εισέβαλαν σε τρία εκλογικά κέντρα στη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα έριξαν δακρυγόνα, εκφόβισαν μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και προκάλεσαν φθορές σε ψηφοδέλτια.

Η ψηφοφορία στα τρία εκλογικά κέντρα θα επαναληφθεί στις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε σήμερα ότι η συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή η κ. Άστον πρέπει να καταθέσει έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ.

“Η χθεσινή συνάντηση ήταν σημαντική, επειδή η Κάθριν Άστον εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών στην Επιτροπή Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τον Ιανουάριο” δήλωσε.
Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι ήταν σημαντικό που διεξήχθη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο και για άλλα θέματα όπως το δικαστικό σύστημα και το ζήτημα της ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σέρβος πρόεδρος κάλεσε τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του

Βούκιτς σε Σαμαρά: Έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά

Στα μαχαίρια Σερβία Τουρκία λόγω Ερντογάν ”Το Κόσοβο είναι Τουρκία”

Σερβία:Η αναδιάρθρωση 609 επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην ανεργία 20.000-30.000 άτομα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε