Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Λαϊκές εξεγέρσεις σε 12 πόλεις της Τουρκίας – Οδοφράγματα και τραυματισμοί – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Λαϊκές εξεγέρσεις σε 12 πόλεις της Τουρκίας – Οδοφράγματα και τραυματισμοί – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη
,

– Ανυποχώρητος ο Ερντογάν, δηλώνει πως τα επεισόδια υποκινούνται
– Πεδίο μάχης το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες συλλήψεις
– Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιβάλει σιωπητήριο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
– Καμία πληροφορία δεν δίνουν για τυχόν νεκρούς ή για τον αριθμό των τραυματιών
– Η διαδήλωση ενάντια σε οικιστικό σχέδιο μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης
– Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές
– Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε 12 τουρκικές πόλεις. Οι διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους συνεχώς αυξάνονται ενώ η αστυνομία δεν σταματά να ρίχνει δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και να χρησιμοποιεί τις αντλίες ρίψης νερού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα “Ενωμένοι κατά του φασισμού” ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες τραυματίες αλλά οι αρχές δεν δίνουν ακριβή αριθμό, ούτε επιβεβαιώνουν πληροφορίες που υπάρχουν και κυκλοφορούν στο internet για τουλάχιστον 3 νεκρούς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιβάλει “σιωπητήριο” στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν πολύ λίγο τα επεισόδια ή καθόλου.

Η διαδήλωση για το ξερίζωμα δέντρων στην πλατεία Ταξίμ, με σκοπό την ανέγερση εμπορικού κέντρου μετατράπηκε σε διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης ενώ για το απόγευμα του Σαββάτου, η αντιπολίτευση προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα καταλήξει στην πλατεία.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος, λέγοντας πως τα έργα στην πλατεία θα γίνουν.(Διαβάστε την είδηση)

Την περασμένη νύχτα, χιλιάδες κάτοικοι παρέμειναν στο δρόμο, μετά τη βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή ενώ σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις. Σε αρκετές συνοικίες διαδηλωτές περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες ενώ κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια τους για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.

Οι εικόνες από τα επεισόδια της Παρασκευής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με βίαιο τρόπο για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων.

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ

Διαβάστε

Λαϊκός ξεσηκωμός στην Τουρκία – Δεύτερη μέρα άγριας καταστολής

Πάει για εξέγερση η Τουρκία; Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση Αιγύπτια τουρίστρια από τα επεισόδια – ΦΩΤΟ

Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία – Τραυματισμοί διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ – ΦΩΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε