Έντονη ήταν η αντίδραση της Lidia Thorpe, γερουσιαστής της Αυστραλίας, στην παρουσία του βασιλιά Καρόλου στη χώρα, φωνάζοντάς του ότι «δεν είναι βασιλιάς τους».
Η ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτώρια της Αυστραλίας, Lidia Thorpe, ζήτησε τη σύναψη συνθήκης και κατηγόρησε το Στέμμα και τον βασιλιά Κάρολο για κλοπή των εδαφών των Αβοριγίνων, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κάρολος, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία με τη Βασίλισσα Καμίλα, απηύθυνε ομιλία σε βουλευτές και γερουσιαστές στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα (21.10.2024), σε μια σημαντική στιγμή της πρώτης του επίσημης επίσκεψης ως μονάρχης.
Όπως αναφέρει ο Guardian, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του – που αναφερόταν στις σχολικές του εμπειρίες στην Αυστραλία, την πανδημία του Covid και το πώς η χώρα αναμένεται να πληγεί από την κλιματική κρίση – η ανεξάρτητη γερουσιαστής, Lidia Thorpe, πλησίασε τη σκηνή φωνάζοντας:
«Αυτή δεν είναι η χώρα σου». «Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας αυτά που μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Είσαι γενοκτόνος», φώναζε η Thorpe καθώς την απομάκρυναν, μια σφοδρή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Ιθαγενών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γερουσιαστής Lidia Thorpe συνέχισε τις διαμαρτυρίες της ζητώντας συνθήκη για τους Ιθαγενείς της Αυστραλίας, κατηγορώντας τον Βασιλιά Κάρολο για γενοκτονία. Καθώς οι άνδρες ασφαλείας την απομάκρυναν από την αίθουσα, φώναζε:
«Αυτή δεν είναι η γη σου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».
Την ώρα που την έβγαζαν έξω από την αίθουσα, η Thorpe, φορώντας έναν μακρύ μανδύα από δέρμα πόσουμ, ακούστηκε να φωνάζει «γ%#ω την αποικία».
Παρά την ένταση που επικράτησε μέχρι την απομάκρυνση της Θορπ, ο Βρετανός μονάρχης δεν φάνηκε να επηρεάζεται από το συμβάν, συνεχίζοντας την κουβέντα με τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι, από τον οποίο συνοδευόταν.
Ποια είναι η Λίντια Θορπ
Η Lidia Thorpe, μητέρα και γιαγιά, είναι ενεργή ακτιβίστρια και έχει κάνει αμέτρητες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ιθαγενών.
Έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που εξελέγη στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας με το Κόμμα των Πρασίνων το 2017. Αν και η έδρα της χάθηκε στη συνέχεια το 2018, προεπιλέχθηκε για να είναι γερουσιαστής του κόμματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2020.
Το 2020, όταν εξελέγη γερουσιαστής της Βικτόρια πήγε να ορκιστεί στο κοινοβούλιο φορώντας έναν παραδοσιακό μανδύα από δέρμα πόσουμ και ύψωσε τη γροθιά της σε χαιρετισμό της Black Power (χαιρετισμός της μαύρης δύναμης), ένας συμβολικός χαιρετισμός για τα δικαιώματα των μαύρων, που πρώτοι έκαναν οι Αφροαμερικανοί αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό.
Το ραβδί ήταν καλυμμένο με 441 σημάδια για να αντιπροσωπεύει τους θανάτους των Αβοριγίνων που είναι γνωστό ότι πέθαναν μετά τη βασιλική επιτροπή του 1991 για τους θανάτους υπό κράτηση.
Το 2022, όταν επανεξελέγη γερουσιαστής, η Θορπ κατά την διάρκεια του όρκου της αναφέρθηκε στην βασίλισσα Ελισάβετ ως «η αποικίστρια Αυτής Μεγαλειότης βασίλισσα Ελισάβετ Β’».
Αναγκάστηκε από το προεδρείο του κοινοβουλίου να επαναλάβει τον όρκο της αυτή τη φορά με τα σωστά λόγια.
Την ίδια περίοδο η Λίντια Θορπ είχε εκλεγεί αναπληρώτρια πρόεδρος των Πρασίνων στη γερουσία, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον Ντιν Μάρτιν, πρώην πρόεδρο της εκτός νόμου οργάνωσης «Rebels Motorcycle Club», την οποία η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί εγκληματική οργάνωση.
Η πολιτικός έγινε τελικά ανεξάρτητη το 2023 μετά από διαφωνίες εντός των Πρασίνων γύρω από την προτεινόμενη «Φωνή των ιθαγενών στο Κοινοβούλιο», η οποία επιχειρούσε να δώσει εκπροσώπηση στις απόψεις των ιθαγενών στο κοινοβούλιο.
Η Thorpe, η οποία πέρασε χρόνια κάνοντας εκστρατείες για τους ιθαγενείς, πριν ακόμη ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα, βρέθηκε για τελευταία φορά στα πρωτοσέλιδα τον Απρίλιο του 2023, μετά τη δημοσιοποίηση υλικού που την έδειχνε να διαπληκτίζεται έξω από στριπτιτζάδικο της Μελβούρνης.
Την είδε να διαπληκτίζεται με άνδρες που, όπως ισχυρίζεται, την προκάλεσαν. Ο διευθυντής του στριπτιτζάδικου, ωστόσο, δήλωσε ότι η ίδια προκάλεσε τον καβγά κατηγορώντας τους άνδρες ότι της έκλεψαν τη γη.
Οι σκοποί που υπερασπίζεται η γερουσιαστής Thorpe για λογαριασμό των ιθαγενών Αυστραλών περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση των φυλακών και των συστημάτων δικαιοσύνης, περιβαλλοντικά ζητήματα και δικαιώματα γης.
Σε δήλωση που εξέδωσε πριν από την άφιξη του βασιλιά Καρόλου την Παρασκευή, η κ. Thorpe χαρακτήρισε τον Βρετανό μονάρχη ως «όχι τον νόμιμο κυρίαρχο αυτών των εδαφών» και δήλωσε ότι η μοναρχία είχε «διαπράξει γενοκτονία του λαού μας».
«Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσουμε προτού αυτή η χώρα γίνει δημοκρατία. Αυτό πρέπει να συμβεί μέσω της Συνθήκης», δήλωσε ο Thorpe.
«Μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια Δημοκρατία της Συνθήκης τώρα. Οι δύο διαδικασίες δεν είναι αντίθετες, είναι συμπληρωματικές».
Το ζήτημα της συνέχισης της διακυβέρνησης της Αυστραλίας από τη βρετανική μοναρχία τέθηκε για τελευταία φορά σε δημοψήφισμα το 1999, όταν το 55% των Αυστραλών επέλεξε να διατηρηθεί ο θεσμός.
Πληροφορίες από Independent
Πηγή φψωτογραφιών: Reuters