Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μητέρα έγινε ανθρώπινη ασπίδα για να σώσει την κόρη της – Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο σταθμό του Βόλγογκραντ της Ρωσίας

Μητέρα έγινε ανθρώπινη ασπίδα για να σώσει την κόρη της – Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο σταθμό του Βόλγογκραντ της Ρωσίας

– Το 9χρονο κορίτσι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
– Πληροφορίες πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένα παιδί
– Διαταγή Πούτιν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των χειμερικών Ολυμπιακών στη Ρωσία
– Τουλάχιστον 10 κιλά TNT χρησιμοποιήθηκαν για τη βόμβα που πυροδότησε γυναίκα καμικάζι στο σιδηροδρομικό σταθμό
– “Θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις” προειδοποιεί βετεράνος αστυνομικός
– Δυο αεροπλάνα με φάρμακα και ιατρικό προσωπικό στέλνει η Μόσχα
– VIDEO ΣΟΚ από τη στιγμή της έκρηξης

Τρόμος και πανικός στην πόλη Βόλγογκραντ όπου στις 12:45 το μεσημέρι της Κυριακής, γυναίκα καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό. Από την πρώτη στιγμή οι ρωσικές αρχές αντιμετώπισαν το περιστατικό σαν τρομοκρατική επίθεση, εξαιτίας και της χρονικής στιγμής που έγινε, σχεδόν ένα μήνα πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούνταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.

Η «μαύρη χήρα» που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά (για τα οποία χρησιμοποιήθηκε ποσότητα τουλάχιστον 10 κιλών TNT σύμφωνα με το Russia Today), πυροδότησε τον μηχανισμό λίγο μετά την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, κοντά στα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και όταν είδε έναν αστυνομικό να κινείται πως το μέρος της, καθώς προκάλεσε υποψίες.

Σύμφωνα με το Rt.com, τα κομμάτια της έχουν συλλεχθεί ήδη από τις ρωσικές αρχές.

Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα TNT, η βόμβα ήταν καλυμμένη με μεταλλικά θραύσματα για να είναι ακόμη πιο φονική.

Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση στο Βόλγογκραντ (σ.σ. το ιστορικό Στάλινγκραντ), περιοχή λίγο μακριά από τον Βόρειο Καύκασο, παραμένει συγκεχυμένος. Η πρώτες αναφορές μιλούσαν για 18 νεκρούς. Μέτα για 15 και τώρα για 14.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί, αναφέρουν πληροφορίες. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει αρχικά λόγο για 18 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50.
Οι οκτώ είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι. Η μητέρα της έβαλε ασπίδα το σώμα της για την προστατεύσει. Το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά αλλά επέζησε.

Η Μόσχα έστειλε στο Βόλγογκραντ δυο αεροσκάφη με φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Θα μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

“Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια”, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV. “Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει”.

“Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη”, είπε στο ρωσικό κανάλι Vesti 24 η Βαλεντίνα Πετριτσένκο, πωλήτρια σ’ ένα κατάστημα του σταθμού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως “μαύρες χήρες” επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί, έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.

Διαταγή Πούτιν: Ενισχύστε τα μέτρα ασφαλείας

Πάνω που με τις αποφυλακίσεις του Χορντοκόφσκι και των Pussy Riot ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούσε να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας, ήρθε η τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό να προκαλέσει νέα ανησυχία ενός των Αγώνων στο Σότσι τον Φεβρουάριο.

Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ενημερώθηκε φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος και η πρώτη εντολή που έδωσε ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.


Ο Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ και μελετά ήδη τις πρώτες εκθέσεις για την τραγωδία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας και ειδικότερα στα υπουργεία Εκτάκτων Καταστάσεων και Υγείας, καθώς και στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Βόλγογκραντ να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την παροχή της βοήθειας στα θύματα της έκρηξης.

Εκπρόσπωος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικόυς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών.


Στις 21 Οκτωβρίου αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση είχε σημειωθεί στην ίδια πόλη, όταν μια 31χρονη γυναίκα από τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, που χαρακτηρίζεται από το ρωσικό Τύπο «μαύρη χήρα», πυροδότησε μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε στη χειραποσκευή της. Τότε είχαν σκοτωθεί 8 πολίτες και τραυματιστεί περίπου 50 επιβάτες.

Το Βόλγκογκραντ βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ότι η καμικάζι μπορεί να ήρθε από το Νταγκεστάν, την επαρχία που συνορεύει με την Τσετσενία και αποτελεί τώρα το κέντρο της εξέγερσης. Η καμικάζι που ανατίναξε τον Οκτώβριο το λεωφορείο ήταν από την ίδια περιοχή.

“Θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις”

“Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις”, δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.

“Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση”, δήλωσε προς το Ρόιτερς. “Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Πρόσθεσαν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.

Ωστόσο ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. “Δημιουργούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων”, εξήγησε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαύρη χήρα σκορπά το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό της νότιας Ρωσίας – 18 τα θύματα της γυναίκας καμικάζι – Video σοκ από τη στιγμή της έκρηξης

Δύο νεκροί σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Ρωσία

Ρωσία: “Απελευθέρωσαν τις Pussy Riot, εν όψει Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων”

Εγκαταλείπουν τη Ρωσία οι ακτιβιστές της Greenpeace

Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος στη Ρωσία – Όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε

Και επίσημα στο αρχείο η υπόθεση των ακτιβιστών της Greenpeace στη Ρωσία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε